Makaron fettuccine z kalafiorem i kalifornijskimi śliwkami
Składniki
- 2 główki kalafiora podzielonego na różyczki
- sól, pieprz
- 8 ząbków czosnku posiekanego
- 3 szalotki
- 2 gałązki rozmarynu posiekane
- 2 świeże szałwie posiekane
- 1 szklanka śliwke kalifornijskich posiekanych
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 pęczek świeżej pietruszki, posiekanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- ser parmezan do posypania
- 250 g makaronu fettuccine
DIRECTIONS
Rozgrzej piekarnik do 200° C. Ułóż różyczki kalafiora na blasze do pieczeni, przypraw 1 łyżką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Piecz w piekarniku przez 20 minut, aż kalafior skarmelizuje się i będzie złocisto-brązowy na krawędziach. Wyjmij z piekarnika i odłóż na bok.
W tym czasie podgrzej pozostałą oliwę z oliwek w dużym rondlu na średnim ogniu. Gdy olej będzie skwierczał, dodaj czosnek, szalotki, rozmaryn i szałwię. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż będzie pachnieć, ale nie zrumieni się, około 2 minut. Zmniejsz ogień, dodaj posiekane śliwki kalifornijskie, oliwki, orzechy włoskie i papryczkę chili. Gotuj na małym ogniu.
Doprowadź garnek z soloną wodą do wrzenia. Wrzuć makaron i ugotuj go al dente, około 8 do 10 minut. Odłóż na bok.
Pół szklanki wody z makaronu dodaj do rondla z mieszanką z suszonych śliwek, wymieszaj dobrze. Dopraw solą i pieprzem i zwiększ temperaturę. Dodaj karmelizowany kalafior i osuszony makaron do garnka, razem z pietruszką, skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Podawaj makaron ciepły, posypany serem.