Przepisy

Makaron fettuccine z kalafiorem i kalifornijskimi śliwkami

Makaron fettuccine z kalafiorem i kalifornijskimi śliwkami
  • 00:40
  • 6

Składniki

2 główki kalafiora podzielonego na różyczki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz
8 ząbków czosnku posiekanego
3 szalotki
2 gałązki rozmarynu posiekane
2 świeże szałwie posiekane
1 szklanka śliwke kalifornijskich posiekanych
1/2 łyżeczki chilli
1 pęczek świeżej pietruszki, posiekanej
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
ser parmezan do posypania
250 g makaronu fettuccine

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200° C. Ułóż różyczki kalafiora na blasze do pieczeni, przypraw 1 łyżką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Piecz w piekarniku przez 20 minut, aż kalafior skarmelizuje się i będzie złocisto-brązowy na krawędziach. Wyjmij z piekarnika i odłóż na bok.

W tym czasie podgrzej pozostałą oliwę z oliwek w dużym rondlu na średnim ogniu. Gdy olej będzie skwierczał, dodaj czosnek, szalotki, rozmaryn i szałwię. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż będzie pachnieć, ale nie zrumieni się, około 2 minut. Zmniejsz ogień, dodaj posiekane śliwki kalifornijskie, oliwki, orzechy włoskie i papryczkę chili. Gotuj na małym ogniu.

Doprowadź garnek z soloną wodą do wrzenia. Wrzuć makaron i ugotuj go al dente, około 8 do 10 minut. Odłóż na bok.

Pół szklanki wody z makaronu dodaj do rondla z mieszanką z suszonych śliwek, wymieszaj dobrze. Dopraw solą i pieprzem i zwiększ temperaturę. Dodaj karmelizowany kalafior i osuszony makaron do garnka, razem z pietruszką, skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Podawaj makaron ciepły, posypany serem.