Łosoś w sosie słodko-kwaśnym z sałatką z buraków
Składniki
- 260g świeżego łososia
- sól morska
DIRECTIONS
Podgrzej piekarnik do 180 stopni C. Zawiń buraki w folię z odrobiną oliwy z oliwek, połową skórki z pomarańczy i czosnkiem. Włóż do piekarnika na około godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika jak najszybciej usuń skórę z buraków, a następnie pozwól im ostygnąć. Następnie pokrój buraki na kostki ½ cm, wymieszaj z oliwą, zmiażdżonym czosnkiem, pozostałą skórką pomarańczową i dobrze dopraw.
Przygotuj słodko-kwaśny sos w blenderze, dodaj wszystkie składniki i dobrze zmieszaj. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, przetrzyj przez drobne sito.
Czas przygotować rybę! Nałóż odrobinę oleju na nieprzywierającą patelnię, smaż najpierw skórkę z łososia przez około 4 minuty aż skórka będzie chrupiąca. Odwróć i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Dopraw solą morską.