Królik w winie ze śliwką kalifornijską

Porcje: 6 osóbczas przygotowania: 70 min.

Składniki

  • tuszka królika
  • 4 łyżki masła
  • kilka gałązek tymianku
  • 4 listki szałwii
  • 200 g śliwek kalifornijskich
  • sól, pieprz
  • 4-5 szalotek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 szklanki białego wina
  • mąka pszenna
  • około 150 ml śmietanki kremówki

DIRECTIONS

Królika dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku. Zalewamy winem i wkładamy razem z gałązkami tymianku, listkami laurowymi i zielem angielskim do pojemnika plastikowego lub worka strunowego. Wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień odsączamy królika z zalewy, której nie wylewamy. Osuszamy mięso na ręczniku papierowym, obtaczamy w mące i obsmażamy na złoto na rozgrzanych 2 łyżkach masła. Marchew i pietruszkę kroimy w drobną kostkę, podobnie szalotki. Rozgrzewamy pozostałą część masła i przesmażamy na nim szalotki, jak zmiękną dodajemy marchew i pietruszkę. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie z marynaty, poszatkowane listki szałwii. Dorzucamy suszone śliwki z Kalifornii i podsmażamy jeszcze przez 5 minut. Do warzyw przekładamy kawałki królika, zalewamy całość winem i marynatą z królika. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 40 minut. Jeśli płynu jest zbyt mało dolewamy więcej wina lub uzupełniamy bulionem warzywnym. Na koniec dolewamy śmietankę, zmniejszamy gaz i krótko razem gotujemy.

Autor

Marieta Marecka