Kremowa zalewajka z wędzonym kurczakiem, śliwką kalifornijską i twarogiem
czas przygotowania: 1,5 godz.
Składniki
- 1,5 kg wędzonego kurczaka
- 1 kg marchewki
- 5 łodyg selera naciowego
- 1 seler korzeniowy
- Zielone części z 4 porów
- 2 cebule
- 1 główka czosnku
- 5 liści laurowych
- 4 owoce jałowca
- 100 g śliwek kalifornijskich
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 2l śmietany do gotowania
- 1 kg ziemniaków
- 30 g suszonych grzybów
- 4 łyżki suszonego majeranku
- 750 ml - 1l zakwasu na barszcz
- Sól i pieprz do smaku
DIRECTIONS
Warzywa umyć i obrać, umieścić w dużym garnku. Do garnka dodać także kurczaka, liście laurowe, śliwki, ziele angielskie i jałowca. Dodać 2l wody. Zagotować. Gotować na dużym ogniu przez 45 minut. Po tym czasie odcedzić wywar. Kurczaka ostudzić, a następnie obrać mięso z kości. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do wywaru dodać ziemniaki, grzyby, śmietanę do gotowania i majeranek. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać zakwas na barszcz, zagotować. Zmiksować blenderem. Dodać obranego z kości kurczaka. Gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Do podania:
Drobno pokroić śliwki. Twaróg pokruszyć. Listki majeranku obrać z łodyg. Na dnie misek ułożyć twaróg i śliwki. Zalać gorącą zupą. Udekorować listkami majeranku.