Przepisy

Koszyczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i śliwkami kalifornijskimi

Koszyczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i śliwkami kalifornijskimi
  • 00:60
  • 6-8

Składniki

1 opakownie ciasta francuskiego
1 mała śmietana 18%
10 śliwek kalifornijskich
100g sera pleśniowego
50g sera Ementaler
50g orzechów włoskich
3 jajka
2łyżki posiekanej natki pietruszki
2szcypty soli
masło do smarowania foremek

Przygotowanie

W zależności od wielkości foremek (kokilek), którymi dysponujemy, ciasto podzielić na 6 lub 8 porcji. Foremki wysmarować masłem, wyścielić kawałkami ciasta francuskiego. Śliwki kalifornijskie pokroić w paski. Orzechy włoskie posiekać. Do wyższej miski wbić jaja, dodać śmietanę, zetrzeć Ementaler, dodać pokruszony ser pleśniowy, sól, całość dokładnie wymieszać (można użyć blendera). Dodać pokrojone śliwki kalifornijskie, orzechy włoskie i natkę pietruszki. Masę przełożyć do foremek wyłożonych ciastem francuskim. Koszyczki piec przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, funkcja grzanie góra-dół, ostatnie 5 minut z funkcją termoobieg.