Koreczki śledziowe ze śliwką kalifornijską, pomarańczą i skórką pomarańczową w oleju lnianym

Składniki

  • 10 śledźi matiasów
  • 2 pomarańcze
  • 300ml oleju lnianego
  • wykałaczki

DIRECTIONS

Matiasy odmaczać przynajmniej przez 2 godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę, lub odmaczać w mleku, każda z form jest dopuszczalna. Odmoczone matiasy przekroić w połowie wysokości, aby koreczki były zgrabne i nie za wysokie. Jeśli filety są bardzo grube dla łatwiejszego ich zawijania można je trochę ściąć na wysokości. Pomarańcze najpierw dokładnie umyć, a później sparzyć wrzątkiem. Zesterem ściąć skórkę z dwóch pomarańczy. Później obydwie pomarańcze filetować, tj. ściąć biały miąższ, pozbyć się wszystkich białych części, pozostawiając tylko soczyste filety z owocu. Śliwki kalifornijskie pokroić na pół. Na filet matiasa kłaść połowę śliwki kalifornijskiej, filet z pomarańczy oraz kilka nitek skórki z pomarańczy, całość zwinąć w koreczek, przekłuć wykałaczką. Tak przygotowane koreczki umieścić w głębokim naczyniu, zalać olejem lnianym do momentu pokrycia wszystkich koreczków. Koreczki najlepiej odstawić do lodówki na min. kilka godzin.