Kompot z suszu ze śliwką kalifornijską
Porcje: 2 litryczas przygotowania: 30 minut
Składniki
- 200 g suszonych śliwek kalifornijskich
- 100 g suszonych jabłek
- 100 g suszonych moreli
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonych fig
- 5-6 goździków
- 1 pomarańcza
- 2 laski cynamonu
- 1-2 gwiazdki anyżu
- 2 litry wody
- miód - do smaku
DIRECTIONS
Owoce przepłukujemy na sitku. Przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą wraz z przyprawami.
Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i na małym gazie gotujemy pod przykryciem około 20-25 minut – nie za długo, by owoce zachowały ładny kształt. Następnie dodajemy pokrojone w grube plastry pomarańcze. Studzimy. Kiedy kompot osiągnie temperaturę pokojową doprawiamy go do smaku miodem.
Kompot z suszu podajemy w temperaturze pokojowej lub dobrze schłodzony.