Kolorowe szaszłyki z kurczaka ze śliwką kalifornijską

Składniki

  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • drobno posiekany sok i skórka z jednej limonki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • szczypta suszonych płatków chilli

DIRECTIONS

Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem. Oczyszczone piersi kurczaka kroimy na 2-3 cm kawałki i przekładamy do pojemnika z marynatą. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy całość do lodówki na 3 godz. W międzyczasie obie papryki myjemy, osuszamy, kroimy w paski i każdy pasek kroimy na 3 części. Umyte cukinie kroimy w grubsze krążki. Pieczarki oczyszczamy i większe sztuki kroimy wzdłuż na pół. Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie przez 10 min (mokre nie spalą się podczas grillowania). Na każdy patyk nadziewamy na zmianę śliwkę, kawałek mięsa, cukinię, paprykę oraz pieczarkę w dowolnej konfiguracji i kolejności. Każdy szaszłyk polewamy dodatkowo marynatą i smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej olejem kokosowym przez ok. 2 min z każdej strony. Podajemy gorące z mieszanką sałat i kawałkiem limonki. Możemy dodatkowo każdy szaszłyk posypać szczypiorkiem.

Przepis pochodzi z e-booka “Śliwka na 16 sposobów”.