Przepisy

Kolorowe szaszłyki z kurczaka ze śliwką kalifornijską

Kolorowe szaszłyki z kurczaka ze śliwką kalifornijską
  • 00:40, oczekiwnie: 3 godz.
  • 20

Składniki

MARYNATA

3 ząbki czosnku drobno posiekane
kawałek korzenia imbiru (wielkości kciuka)
drobno posiekany sok i skórka z jednej limonki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki syropu klonowego
3 łyżki sosu sojowego
6 łyżek oleju kokosowego
szczypta suszonych płatków chilli

SZASZŁYKI

2 piersi kurczaka o łącznej wadze do 350g
20 drewnianych patyczków do szaszłyków
40 śliwek kalifornijskich
1 czerwona papryka
1 pomarańczowa papryka
2 średnie cukinie
20 średniej wielkości brązowych pieczarek
do smażenia: patelnia grillowa oraz 1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie

Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem. Oczyszczone piersi kurczaka kroimy na 2-3 cm kawałki i przekładamy do pojemnika z marynatą. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy całość do lodówki na 3 godz. W międzyczasie obie papryki myjemy, osuszamy, kroimy w paski i każdy pasek kroimy na 3 części. Umyte cukinie kroimy w grubsze krążki. Pieczarki oczyszczamy i większe sztuki kroimy wzdłuż na pół. Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie przez 10 min (mokre nie spalą się podczas grillowania). Na każdy patyk nadziewamy na zmianę śliwkę, kawałek mięsa, cukinię, paprykę oraz pieczarkę w dowolnej konfiguracji i kolejności. Każdy szaszłyk polewamy dodatkowo marynatą i smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej olejem kokosowym przez ok. 2 min z każdej strony. Podajemy gorące z mieszanką sałat i kawałkiem limonki. Możemy dodatkowo każdy szaszłyk posypać szczypiorkiem.

Przepis pochodzi z e-booka “Śliwka na 16 sposobów”.