Kolorowe szaszłyki z kurczaka ze śliwką kalifornijską
Składniki
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- drobno posiekany sok i skórka z jednej limonki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 6 łyżek oleju kokosowego
- szczypta suszonych płatków chilli
DIRECTIONS
Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem. Oczyszczone piersi kurczaka kroimy na 2-3 cm kawałki i przekładamy do pojemnika z marynatą. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy całość do lodówki na 3 godz. W międzyczasie obie papryki myjemy, osuszamy, kroimy w paski i każdy pasek kroimy na 3 części. Umyte cukinie kroimy w grubsze krążki. Pieczarki oczyszczamy i większe sztuki kroimy wzdłuż na pół. Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie przez 10 min (mokre nie spalą się podczas grillowania). Na każdy patyk nadziewamy na zmianę śliwkę, kawałek mięsa, cukinię, paprykę oraz pieczarkę w dowolnej konfiguracji i kolejności. Każdy szaszłyk polewamy dodatkowo marynatą i smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej olejem kokosowym przez ok. 2 min z każdej strony. Podajemy gorące z mieszanką sałat i kawałkiem limonki. Możemy dodatkowo każdy szaszłyk posypać szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z e-booka “Śliwka na 16 sposobów”.