Kogel-mogel śliwkowy, marynowane owoce

Składniki

  • 4 jaja dobrej jakości
  • . sok z 1 cytryny
  • 25ml brandy
  • 120ml wina Marsala
  • 60g śliwek kalifornijskich
  • 150g różnych sezonowych owoców
  • 30ml syropu prostego z wanilią
  • . listki świeżej mięty
  • 1 laska cynamonu
  • 3-4 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu

DIRECTIONS

Wino zagotuj. Do gorącego wsyp śliwki, dodaj cynamon, anyż, goździki i odstaw, aby się zaparzyły.

Oddziel żółtka od białek. Białka przeznacz do innej potrawy, a żółtka utrzyj z cukrem. Dopraw łyżką brandy i sokiem z cytryny.  Świeże owoce dodaj do śliwek z winem. Całość dopraw odrobiną syropu prostego i porwaną miętą.

Przełóż owoce do miseczki, dodaj kogel mogel i natychmiast podawaj.

Autor

Witek Iwański