Kogel-mogel śliwkowy, marynowane owoce
Składniki
- 4 jaja dobrej jakości
- . sok z 1 cytryny
- 25ml brandy
- 120ml wina Marsala
- 60g śliwek kalifornijskich
- 150g różnych sezonowych owoców
- 30ml syropu prostego z wanilią
- . listki świeżej mięty
- 1 laska cynamonu
- 3-4 goździki
- 1 gwiazdka anyżu
DIRECTIONS
Wino zagotuj. Do gorącego wsyp śliwki, dodaj cynamon, anyż, goździki i odstaw, aby się zaparzyły.
Oddziel żółtka od białek. Białka przeznacz do innej potrawy, a żółtka utrzyj z cukrem. Dopraw łyżką brandy i sokiem z cytryny. Świeże owoce dodaj do śliwek z winem. Całość dopraw odrobiną syropu prostego i porwaną miętą.
Przełóż owoce do miseczki, dodaj kogel mogel i natychmiast podawaj.