Knäckebröd z makiem, śliwki kalifornijskie, świeży ser z pistacją
Składniki
- 200g mąki pszennej
- 100g mączki z gryki
- 250g zimnej wody
- 20g zakwasu żytniego
- 15g drożdży
- 60g śliwki kalifornijskiej
- 10g soli
- 1 łyżka miodu
- . Mak do posypania
DIRECTIONS
Składniki ciasta połącz za pomocą miksera. Gotowe ciasto odstaw najlepiej na noc do lodówki. Następnie pozwól, aby nabrało temperatury pokojowej i rozwałkuj cienko, na grubość ok 1-2mm. Śliwki kalifornijskie pokrój na cienkie paski i ułóż na cieście. Na wierzchu posyp ziarnami, lekko wgnieć składniki w powierzchnię ciasta. Piecz na kamieniu chlebowym w 190 stopniach przez 6-8 minut. Ser wymieszaj ze śmietaną aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw mieszankę lekko solą. Posyp ser pokruszonymi pistacjami.