Knäckebröd z makiem, śliwki kalifornijskie, świeży ser z pistacją

Składniki

  • 200g mąki pszennej
  • 100g mączki z gryki
  • 250g zimnej wody
  • 20g zakwasu żytniego
  • 15g drożdży
  • 60g śliwki kalifornijskiej
  • 10g soli
  • 1 łyżka miodu
  • . Mak do posypania

DIRECTIONS

Składniki ciasta połącz za pomocą miksera. Gotowe ciasto odstaw najlepiej na noc do lodówki. Następnie pozwól, aby nabrało temperatury pokojowej i rozwałkuj cienko, na grubość ok 1-2mm. Śliwki kalifornijskie pokrój na cienkie paski i ułóż na cieście. Na wierzchu posyp ziarnami, lekko wgnieć składniki w powierzchnię ciasta. Piecz na kamieniu chlebowym w 190 stopniach przez 6-8 minut. Ser wymieszaj ze śmietaną aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw mieszankę lekko solą. Posyp ser pokruszonymi pistacjami.

Autor

Witek Iwański