Kawowy tort brownie ze śliwkami kalifornijskimi

 

 

Porcje: 15czas przygotowania: 60 min + 60 min pieczenie

Składniki

  • Brownie:
  • 300g masła
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 150g ciemnego cukru muscovado
  • 120g cukru pudru
  • 120g śliwek kalifornijskich
  • 175g mąki
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • Masa kawowa:
  • 500g mascarpone
  • 200g śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • Mus śliwkowy:
  • 70g śliwek kalifornijskich
  • sok i skórka z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki likieru kawowego (można zastąpić whiskey)
  • 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)

DIRECTIONS

Brownie:
Dno foremek o średnicy 20 lub 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy z czekoladą na małym ogniu i odkładamy do ostygnięcia. Śliwki kalifornijskie siekamy na małe kawałki i obtaczamy je w niewielkiej ilości mąki, żeby się nie sklejały, odkładamy. Jajka ubijamy z cukrami, aż będą jasne i puszyste, ok. 5-6 minut. Dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, kawę i mieszamy. Na końcu wsypujemy śliwki. Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek i pieczemy przez ok. 25-35 minut w temperaturze 175 C (w zależności od wielkości foremki). Studzimy. Ciasto można też piec na raty.

Masa kawowa:
Mascarpone miksujemy ze śmietanką, cukrem pudrem i kawą przez kilka minut, aż masa będzie gładka i gęsta.

Mus śliwkowy:
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy ze skórką pomarańczową. Zalewamy sokiem z pomarańczy, likierem i odkładamy na minimum 1 godzinę. Dodajemy cukier puder i miksujemy na gładki mus.

Złożenie:
Blaty brownie przekładamy kremem i musem śliwkowym, dekorujemy czekoladowymi drażami, pralinkami
i kwiatami.

Autor

Candy Company

Autorka Bloga Candy Company – kulinarnego bloga roku 2015. Bloga łączącego pasję: malarską i kulinarną. http://candycompany.pl/