Kapuśniaki ze śliwką kalifornijską

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 50 g śliwki kalifornijskiej
  • 500 g mąki
  • 200 g masła
  • 220 g kwaśnej śmietany 18%
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 1 rozbełtane jajko (do posmarowania)
  • kminek, czarnuszka, grubo mielona morska sól (do posypania)

DIRECTIONS

Kapustę kiszoną i śliwki kalifornijskie drobno siekamy i mieszamy. Świeże drożdże rozpuszczamy wraz z cukrem w mleku o temperaturze 38 stopni C. Zaczyn zostawiamy na 15 minut aż drożdże zaczną pracować i na powierzchni pojawią się bąbelki. Do dzieży miksera wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, ciepłe masło w małych kawałkach i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt suche można dodać łyżkę śmietany. Powinno być gęste. Ciasto przekładamy do nasmarowanej oliwą miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut by podrosło. Kiedy już zwiększy swoją objętość przekładamy je na silikonową matę/ stolnicę i podsypujemy nieco mąką. Rozwałkowujemy na grubość 5-10 mm. Kroimy w kwadraty ok. 8 x 8 cm. Na wierzch każdego kawałka nakładamy 3/4 łyżki kapusty kiszonej. Łączymy przeciwległe brzegi. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Posypujemy kminkiem, grubą solą lub czarnuszką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C z termo obiegiem (lub w 200 stopniach C bez tej funkcji) około 18-20 minut aż do zarumienienia.