Przepisy

Kanapka z pastą śliwkową i pieczonym indykiem w marynacie ze śliwek kalifornijskich

Kanapka z pastą śliwkową i pieczonym indykiem w  marynacie ze śliwek kalifornijskich
  • 00:35 + czas marynowania
  • 2

Składniki

Indyk:

1 pierś z indyka (ok. 300 g)
10 śliwek kalifornijskich
1 łyżka świeżego imbiru
. sól, pieprz
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kuminu

Pasta:

½ szklanki śliwek kalifornijskich
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki dobrego ketchupu
1 łyżeczka sosu sojowego
. pieprz

Do podania:

4 kromki ciemnego pieczywa pełnoziarnistego
2 łyżeczki masła
2 liście sałaty

Przygotowanie

Kolendrę i kumin krótko prażymy na suchej patelni, aż ziarenka zaczną pachnieć. Następnie ucieramy je w moździerzu, dodajemy sól, pieprz i kurkumę. Mieszanką nacieramy pierś z indyka i odkładamy do lodówki. Śliwki i starty imbir zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aż śliwki zmiękną na 15 minut. Do rękawa do pieczenia przekładamy indyka, zalewamy płynem spod śliwek i dorzucamy owoce. Całość można wstawić do lodówki na noc, żeby się zamarynowała. Następnie wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 35 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Śliwki na pastę zalewamy wodą, krótko podgrzewamy i odcedzamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i razem z ketchupem, sosem sojowym i pieprzem dodajemy do śliwek. Miksujemy blenderem na pastę. Kromki pieczywa smarujemy masłem, układamy listki sałaty, na to plaster pieczeni z indyka. Całość smarujemy 1-2 łyżeczkami pasty i przykrywamy druga kromką pieczywa.