hot dogi
hot dogi

Hot Dogi z sosem chutney

Składniki

  • 4 dobrej jakości kiełbaski
  • 4 bułki do hot dogów
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 1 papryka chilli
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • 120 g śliwek kalifornijskich
  • sól, pieprz
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 150 ml soku z suszonych śliwek

DIRECTIONS

Rozgrzej piekarnik do 180 C (termoobieg) lub 200 C zwykły piekarnik. Rozgrzej patelnię grillową, a następnie posmaruj kiełbaski odrobiną oleju roślinnego. Umieść kiełbaski na patelni grillowej i gotuj do uzyskania złotego koloru ze wszystkich stron, a następnie przenieś do piekarnika, aby zakończyć pieczenie. W międzyczasie przygotuj chutney – drobno posiekaj czerwoną cebulę i umieść ją na nieprzywierającej patelni z odrobiną oleju i podsmaż. Drobno posiekaj czerwone chili i dodaj do cebuli. Posiekaj i dodaj śliwki kalifornijskie. Dodaj sok z kalifornijskiej suszonej śliwki i anyż, następnie gotuj przez 15 minut, aż sos stanie się gęsty i lepki. Jeśli trzeba dosłódź lekko miodem. Wyjmij kiełbaski z piekarnika i podawaj w bułkach z dużą ilością sosu.