Halloweenowe muffinki z pomarańczą i śliwką kalifornijską

Składniki

  • 110g masła ( w temparaturze pokojowej)
  • 125g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
  • 90g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • skórka starta z 2 pomarańczy

DIRECTIONS

Będziesz potrzebować blachy do pieczenia muffinek i foremek (papilotek). Wybierz lukier i dekoracje wg. własnego uznania.

Rozgrzej piekarnik do 170C. Zmieszaj razem masło i cukier, a następnie dodaj purée ze śliwek kalifornijskich i połącz składniki. Dodaj jajka i mieszaj do momentu aż masa będzie lekka i puszysta. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, gorzkie kakao i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Umieść foremki na blaszce i równomiernie rozprowadź masę. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika, umieść muffiny na kratce i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia. Kiedy muffinki ostygną, możesz udekorować je kremem, fondantem lub lukrem.