Gofry ze śliwkami kalifornijskimi bitą śmietaną i owocami
Gofry ze śliwkami kalifornijskimi bitą śmietaną i owocami

Gofry ze śliwkami kalifornijskimi, bitą śmietaną i owocami

Porcje: 8czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 1 kubek mąki pszennej
  • 1 kubek mleka
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • Dodatki:
  • 250 ml śmietany 30%
  • maliny
  • borówki amerykańskie

DIRECTIONS

Mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia, cukier oraz żółtka zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj drobno posiekane śliwki kalifornijskie, wymieszaj szpatułką.

Białka jajek ubij na sztywno, dodaj do wcześniej przygotowanej masy i bardzo delikatnie wymieszaj.

Gofrownicę rozgrzej i natłuść, wylewaj małe porcje ciasta, piecz ok. 3 minut do uzyskania złotego koloru.

Śmietanę ubij na sztywno.

Gotowe gofry podawaj z bitą śmietaną i owocami.