Przepisy

Gofry ze śliwkami kalifornijskimi, bitą śmietaną i owocami

Gofry ze śliwkami kalifornijskimi, bitą śmietaną i owocami
  • 00:30
  • 8

Składniki

Gofry

1 kubek mąki pszennej
1 kubek mleka
8 śliwek kalifornijskich
80 ml oleju słonecznikowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
2 jajka
szczypta soli

Dodatki

250 ml śmietany 30%
maliny
borówki amerykańskie

Przygotowanie

Mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia, cukier oraz żółtka zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj drobno posiekane śliwki kalifornijskie, wymieszaj szpatułką.

Białka jajek ubij na sztywno, dodaj do wcześniej przygotowanej masy i bardzo delikatnie wymieszaj.

Gofrownicę rozgrzej i natłuść, wylewaj małe porcje ciasta, piecz ok. 3 minut do uzyskania złotego koloru.

Śmietanę ubij na sztywno.

Gotowe gofry podawaj z bitą śmietaną i owocami.