Glazurowane bataty ze śliwkami kalifornijskimi
Składniki
- 3 średnie bataty,nieobrane
- 1łyżka oleju roślinnego
- 3/4szklanki świeżo wyciśnietęgo soku z pomarańczy
- 1łyżka miodu
- 1łyżka skórki z pomarańczy
- 1/2łyżeczki soli
- 1/4łyżeczki cynamonu
- 4łyżeczki posiekanego, kandyzowanego imbiru
DIRECTIONS
Rozgrzej piekarnik do 175 C. Pokrój bataty wzdłuż, w ósemki. Następnie umieść je w uprzednio naoliwionym naczyniu do pieczenia (powinny być ułożone w jednej warstwie), dodaj śliwki kalifornijskie. W małej misce wymieszaj świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy, olej, miód, skórkę pomarańczową, sól i cynamon. Polej bataty i śliwki tak przygotowanym sosem, a następnie posyp imbirem. Całość przykryj folią i piecz przez 45 minut. Zwiększ temperaturę piekarnika do 220 C. Usuń folię i podlej potrawę powstałym sosem z pieczenia. Piecz jeszcze około 10 minut, aż bataty będą miękkie, słodkie i obtoczone glazurą