Glazurowane bataty ze śliwkami kalifornijskimi

Składniki

  • 3 średnie bataty,nieobrane
  • 1łyżka oleju roślinnego
  • 3/4szklanki świeżo wyciśnietęgo soku z pomarańczy
  • 1łyżka miodu
  • 1łyżka skórki z pomarańczy
  • 1/2łyżeczki soli
  • 1/4łyżeczki cynamonu
  • 4łyżeczki posiekanego, kandyzowanego imbiru

DIRECTIONS

Rozgrzej piekarnik do 175 C. Pokrój bataty wzdłuż, w ósemki. Następnie umieść je w uprzednio naoliwionym naczyniu do pieczenia (powinny być ułożone w jednej warstwie), dodaj śliwki kalifornijskie. W małej misce wymieszaj świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy, olej, miód, skórkę pomarańczową, sól i cynamon. Polej bataty i śliwki tak przygotowanym sosem, a następnie posyp imbirem. Całość przykryj folią i piecz przez 45 minut. Zwiększ temperaturę piekarnika do 220 C. Usuń folię i  podlej potrawę powstałym sosem z pieczenia. Piecz jeszcze około 10 minut, aż bataty będą miękkie, słodkie i obtoczone glazurą