fritatta-cebula-sliwki
fritatta-cebula-sliwki

Frittata z karmelizowaną cebulą i śliwką kalifornijską

Składniki

  • 4 pokrojone śliwki kalifornijskie
  • 1 średni ziemniak, pokrojony w kostkę o grubości 1 cm i ugotowany na parze
  • 1/2 papryczki chilli drobno pokrojonej
  • 3 duże jajka
  • garść posiekanej kolendry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

DIRECTIONS

Podgrzej piekarnik do 160 ° C. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i smaż na średnim ogniu do ciemnobrązowego karmelowego koloru.  Dodaj pokrojone suszone śliwki i chili, ziemniaki i garść posiekanej kolendry. Dobrze wymieszaj i dopraw. Zdejmij z ognia i schłódź przez kilka minut.

Ubij jajka i przypraw. Dodaj je do masy cebulowej i smaż na małym ogniu, aż jajka zaczną się ścinać. Umieścić masę w piekarniku na kolejne 4 minuty.

Podawaj z sałatką z pomidorów i szalotki.