Freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi

Składniki

  • 70g cukru
  • 40ml śmietany kremówki 36%
  • szczypta soli

DIRECTIONS

Cukier karmelizujemy. Kiedy nabierze bursztynowej barwy i wszystkie kryształki się rozpuszczą dodajemy zimne masło, mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy zimną śmietankę i mieszamy do uzyskania gładkiego sosu, zdejmujemy z kuchenki i solimy. Śliwki namaczamy w likierze niewielkiej ilości mleka (2 łyżki) przez minimum 3 h, a najlepiej przez noc. Śliwki z zalewą i pozostałe składniki dokładnie miksujemy.  Przestudzonym karmelem polewamy krawędź szklanki lub słoika, w którym podamy shake’a, zewnętrzne krawędzie dekorujemy wiórkami, czekoladą lub ziarnami kawy. Podajemy z bitą śmietaną, posypany kawą rozpuszczalną i z babeczką nabitą na rurkę.

Autor

Candy Company

Autorka Bloga Candy Company – kulinarnego bloga roku 2015. Bloga łączącego pasję: malarską i kulinarną. http://candycompany.pl/