Przepisy

Flatbread z serem halloumi i śliwką kalifornijską

Flatbread z serem halloumi i śliwką kalifornijską
  • 00:30
  • 4

Składniki

1 duży flatbread (chleb marokański)
2 łyżki pasty z harissa
1 cytryna
1 czerwona cebula
1 papryczka chilli
2 brzoskwinie
1 mango
80g śliwek kalifornijskich
1 limonka
1 pęczek cebulki szczypiorowej
1 opakowanie halloumi (sera owczego)
1/2 granata
3 łyżki oliwy z oliwek
1 garść świeżej kolendry
jogurt grecki

Przygotowanie

Flatbread to chrupiący chlebek marokański. Spróbuj wersji ze śliwką kalifornijską i serem owczym!

Wymieszaj sok z cytryny i pastę z harissą i rozprowadź równomiernie na chlebie. Pokrój czerwoną cebulę tak cienko, jak to możliwe i umieść w misce. Pokrój brzoskwinie, mango, papryczkę chilli i cebulę, a następnie dodać do reszty składników, aby stworzyć pyszną sałatkę.

Pokrój ser owczy (halloumi) i posmaruj odrobiną oliwy z oliwek, a następnie grilluj ją przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie złoty.

Teraz podpiecz chlebek w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C przez 10 minut.

Na gorący chleb nałóż sałatkę i ser owczy. Posyp całość nasionami granatu i skrop sokiem z limonki, ozdób liśćmi kolendry.

Podawaj z jogurtem greckim i ćwiartkami cytryny.