Moroccan Flatbread
Moroccan Flatbread

Flapjack czyli angielski baton owsiany z suszoną śliwką kalifornijską

Składniki

  • 180g masła roślinnego z oliwą z oliwek
  • 30ml soku ze śliwek kalifornijskich
  • 50ml soku z cytryny
  • 6łyżeczek pestek dyni,słonecznika, maku
  • 70g suszonych moreli
  • 30g rodzynek
  • 225g płatków owsianych
  • 1/2łyżeczki przypraw korzennych

DIRECTIONS

Śliwki Kalifornijskie, sok ze śliwek i z cytryny oraz masło roślinne wrzuć do dużego garnka i podgrzewaj na małym ogniu.

Pozostałe składniki zmiksuj razem w osobnej misce.

Rozpuszczoną masę z masłem i śliwkami przelej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj dokładnie i wylej na prostokątną tackę. Rozprowadź równomiernie i wygładź masę, aby była zwarta.

Piecz w temperaturze 160 stopni przez 20 minut.