Dyniowe curry ze śliwką kalifornijską

Składniki

  • 16 śliwek kalifornijskich
  • 1 pietruszka
  • 300g dyni (obranej ze skórki, pozbawionej nasion)
  • 1 czerwona cebula
  • ½ puszki mleka kokosowego (wystarczy takie o 65% zawartości kokosa)
  • 2 łyżeczki pasty curry (zielonej)
  • 100g jarmużu
  • oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • kumin, sól, pieprz

DIRECTIONS

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Marchewkę obieramy ze skórki, kroimy w talarki, pietruszkę tak samo. Dynię kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy warzywa. Wszystko starannie posypujemy kuminem i solą. Pieczemy przez 30 do 40 min. Rozgrzewamy dużą patelnię lub wok. Bez tłuszczu smażymy pastę curry z mlekiem kokosowym, dodajemy śliwki kalifornijskie, mieszamy. Smażymy przez kilka minut tak, by śliwki przeszły smakiem pasty curry i mleka kokosowego. Gotujemy wodę, solimy, wrzucamy jarmuż na wrzątek. Gotujemy przez ok. 10 min, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Siekamy. Następnie do pasty ze śliwkami dodajemy jarmuż. Wyciągamy warzywa z piekarnika i mieszamy delikatnie na patelni z pozostałymi składnikami. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Curry dyniowe ze śliwką kalifornijską można podawać z ryżem jaśminowym lub zwykłym, gotowanym w mleku kokosowym.

Przepis autorstwa On Egin Eta Topa, pochodzi z e-booka “Śliwka na 16 sposobów”.

Autor

On Egin Eta Topa

Dota Szymborska – licencjonowany Triathlon Coach (Brytyjska Federacja Triathlonu).