Dyniowe curry ze śliwką kalifornijską
Składniki
- 16 śliwek kalifornijskich
- 1 pietruszka
- 300g dyni (obranej ze skórki, pozbawionej nasion)
- 1 czerwona cebula
- ½ puszki mleka kokosowego (wystarczy takie o 65% zawartości kokosa)
- 2 łyżeczki pasty curry (zielonej)
- 100g jarmużu
- oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- kumin, sól, pieprz
DIRECTIONS
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Marchewkę obieramy ze skórki, kroimy w talarki, pietruszkę tak samo. Dynię kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy warzywa. Wszystko starannie posypujemy kuminem i solą. Pieczemy przez 30 do 40 min. Rozgrzewamy dużą patelnię lub wok. Bez tłuszczu smażymy pastę curry z mlekiem kokosowym, dodajemy śliwki kalifornijskie, mieszamy. Smażymy przez kilka minut tak, by śliwki przeszły smakiem pasty curry i mleka kokosowego. Gotujemy wodę, solimy, wrzucamy jarmuż na wrzątek. Gotujemy przez ok. 10 min, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Siekamy. Następnie do pasty ze śliwkami dodajemy jarmuż. Wyciągamy warzywa z piekarnika i mieszamy delikatnie na patelni z pozostałymi składnikami. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Curry dyniowe ze śliwką kalifornijską można podawać z ryżem jaśminowym lub zwykłym, gotowanym w mleku kokosowym.
Przepis autorstwa On Egin Eta Topa, pochodzi z e-booka “Śliwka na 16 sposobów”.