Burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską

Porcje: 6

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 4-5 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 4 czubate łyżki ugotowanej, jasnej kaszy quinoa (około 1/2 szklanki suchej)
  • 1/2 łyżeczki wędzonej soli
  • świeżo mielony pieprz czarny do smaku
  • szczypta chilli do smaku
  • łyżka sosu sojowego
  • 3-4 łyżki masła klarowanego
  • bułka tarta (najlepiej orkiszowa)
  • Do podania:
  • liście sałaty
  • rukiew wodna/kolendra
  • soczysty pomidor
  • rzodkiewki
  • ogórek zielony
  • koperek
  • jogurt naturalny roślinny
  • chilli/pieprz czarny lub inne przyprawy które lubisz
  • bułki orkiszowe okrągłe

DIRECTIONS

Kaszę quinoa podpraż w suchym garnku, zalej wodą w proporcji 1:2 i ugotuj do miękkości. Orzechy i śliwki poszatkuj, podpraż na łyżce masła klarowanego z dodatkiem soli wędzonej, pieprzu i chilli. Awokado obierz, przełóż do miski i zgnieć dokładnie widelcem. Obierz czosnek, poszatkuj go na drobno i dołóż do awokado. Dodaj prażone orzechy ze śliwką, ugotowaną quinoa, sos sojowy i 3-4 łyżki bułki tartej, tak żeby z masy można było formować kotlety. Wszystko wymieszaj, rękoma uformuj burgery, obtocz porządnie w bułce tartej i podsmaż z obu stron na maśle klarowanym. Na rozgrzanej po smażeniu burgerów patelni podsmaż przekrojone na połówki bułki. Spody posmaruj jogurtem roślinnym, włóż plaster pomidora, usmażonego burgera, liście sałaty, świeżą rzodkiewkę i ogórka do smaku, polej z wierzchu jogurtem wymieszanym z pieprzem i na przykład z poszatkowanym koperkiem lub świeżą kolendrą. Podawaj na ciepło, świeże są zawsze najlepsze!