Przepisy

Burger z kawałkami śliwek kalifornijskich, kolendrą i chutneyem

Burger z kawałkami śliwek kalifornijskich, kolendrą i chutneyem
  • 01:00
  • 4

Składniki

60dkg mięsa wołowego mielonego
8 śliwek kalifornijskich
2łyżki posiekanej kolendry
liście sałaty rzymskiej
4 bułki hamburgerowe

Chutney

15dkg śliwek kalifornijskich
20dkg moreli, świeżych
1 czerwona cebula
3łyżki octu winnego
3łyżki oliwy z oliwek
1łyżka posiekanego imbiru
2ząbki czosnku
2łyżki posiekanej kolendry
sól do smaku

Przygotowanie

Do miski przekładamy mięso mielone, śliwki kalifornijskie pokrojone na średniej wielkości kawałki i posiekaną kolendrę. Składniki dokładnie mieszamy, dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety na wysokość ok 1.5 cm.

Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą, smażymy do miękkości i lekkiego zarumienienia, dodajemy czosnek i imbir. Po 2-3 minutach dorzucamy pokrojone na duże kawałki śliwki kalifornijskie i morele, ocet winny, sól. Zmniejszamy ogień, dusimy całość ok. 15-20 minut.

Na końcu dodajemy kolendrę, po 2 minutach całość odstawiamy do wystygnięcia.

Dobrze rozgrzewamy grilla, jeśli chcemy, aby nasze burgery były średnio wysmażone, grillujemy kotlety po 3 minuty z każdej strony. Jeśli wolimy bardziej wysmażone, powinniśmy dodać po dodatkowej minucie na stronę. W trakcie grillowania mięsa z boku grilla podgrzewamy bułki. Dolną bułkę smarujemy cienką warstwą chutneya, kładziemy sałatę, kotleta, grubszą warstwę chutneya, przykrywamy górą bułki.