Przepisy

Bułeczki ze śliwką kalifornijską i lekkim twarożkiem

Bułeczki ze śliwką kalifornijską i lekkim twarożkiem
  • 00:30
  • 10

Składniki

150g mąki pszennej
100g mąki razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g cukru trzcinowego, najlepiej drobnego
50g dobrego masła
1 jajo
100ml mleka
Ok. 100g śliwki kalifornijskiej
. dużą garść orzechów włoskich
1 laska wanilii
. czubek łyżeczki soli
skórka z połowy pomarańczy

Twarożek:

200g chudego twarogu
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
3-4 śliwki kalifornijskie
. łyżeczka miodu
. skórką z połowy pomarańczy

Przygotowanie

Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Jajo rozkłócamy z mlekiem i wlewamy ok. 2/3 do mąki. Dodajemy ziarenka wanilii, miękkie masło pokrojone w mniejsze kawałki, cukier i sól. Rozcieramy składniki w palcach, aż utworzy nam się kruszonka, następnie szybko zagniatamy całość na gładkie ciasto. Śliwki i orzechy kroimy drobno i wgniatamy w ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta formując zgrabne kulki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem i lekko spłaszczamy. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 10-12 minut. W tym czasie zalewamy wrzątkiem śliwki i odstawiamy, żeby zmiękły. W malakserze łączymy twaróg, miód, jogurt, skórkę z pomarańczy i odciśnięte z nadmiaru wody śliwki. Miksujemy, aż uzyskamy gładki, słodki, śliwkowy serek. Podajemy do upieczonych bułeczek.