Bułeczki ze śliwką kalifornijską i lekkim twarożkiem

Składniki

  • 150g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g cukru trzcinowego, najlepiej drobnego
  • 50g dobrego masła
  • 1 jajo
  • 100ml mleka
  • Ok. 100g śliwki kalifornijskiej
  • . dużą garść orzechów włoskich
  • 1 laska wanilii
  • . czubek łyżeczki soli
  • skórka z połowy pomarańczy

DIRECTIONS

Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Jajo rozkłócamy z mlekiem i wlewamy ok. 2/3 do mąki. Dodajemy ziarenka wanilii, miękkie masło pokrojone w mniejsze kawałki, cukier i sól. Rozcieramy składniki w palcach, aż utworzy nam się kruszonka, następnie szybko zagniatamy całość na gładkie ciasto. Śliwki i orzechy kroimy drobno i wgniatamy w ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta formując zgrabne kulki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem i lekko spłaszczamy. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 10-12 minut. W tym czasie zalewamy wrzątkiem śliwki i odstawiamy, żeby zmiękły. W malakserze łączymy twaróg, miód, jogurt, skórkę z pomarańczy i odciśnięte z nadmiaru wody śliwki. Miksujemy, aż uzyskamy gładki, słodki, śliwkowy serek. Podajemy do upieczonych bułeczek.

Autor

Marieta Marecka