Bułeczki ze śliwką kalifornijską i lekkim twarożkiem
Składniki
- 150g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g cukru trzcinowego, najlepiej drobnego
- 50g dobrego masła
- 1 jajo
- 100ml mleka
- Ok. 100g śliwki kalifornijskiej
- . dużą garść orzechów włoskich
- 1 laska wanilii
- . czubek łyżeczki soli
- skórka z połowy pomarańczy
DIRECTIONS
Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Jajo rozkłócamy z mlekiem i wlewamy ok. 2/3 do mąki. Dodajemy ziarenka wanilii, miękkie masło pokrojone w mniejsze kawałki, cukier i sól. Rozcieramy składniki w palcach, aż utworzy nam się kruszonka, następnie szybko zagniatamy całość na gładkie ciasto. Śliwki i orzechy kroimy drobno i wgniatamy w ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta formując zgrabne kulki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem i lekko spłaszczamy. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 10-12 minut. W tym czasie zalewamy wrzątkiem śliwki i odstawiamy, żeby zmiękły. W malakserze łączymy twaróg, miód, jogurt, skórkę z pomarańczy i odciśnięte z nadmiaru wody śliwki. Miksujemy, aż uzyskamy gładki, słodki, śliwkowy serek. Podajemy do upieczonych bułeczek.