Ciasto filo z fetą, orzechami i śliwkami kalifornijskimi

Składniki

  • 200g ciasta filo
  • 100g quinoa
  • 1garść mięty
  • 1garść natki pietruszki
  • 100g sera feta
  • 75g śliwek kalifornijskich

DIRECTIONS

Gotuj quinoa w osolonej wodzie przez 8-9 minut, odcedź i przelej zimną wodą.

W międzyczasie drobno posiekaj czerwoną cebulę i chilli. Wrzuć do miski i dodaj kumin, kolendrę, ocet i oliwę. Dodaj ugotowaną quinoe i wymieszaj dokładnie, aby wszystko się połączyło.

Posiekaj marynowaną cytrynę i dodaj do masy, aby uzyskać charakterystyczny smak kuchni bliskowschodniej.

Rękami rozkrusz fetę i dodaj do miski. Następnie posiekaj i dorzuć wszystkie zioła. Na koniec dodaj posiekaną śliwkę kalifornijską.

Rozłóż plastry ciasta filo i posmaruj oliwą, używając pędzla. Ułóż ciasto tak, aby uzyskać prostokąt o długości 50 cm składający się z 2-3 warstw ciasta. Każda warstwa powinna być posmarowana oliwą.

Masę wyłóż na koniec ciasta(dłuższy bok) i zwiń ciasno w długi rulon upewniając się, że farsz nie wychodzi poza ciasto. Rulon zwiń w kształt ślimaka i ułóż na blasze do pieczenia. Posmaruj ciasto oliwą używając pędzla i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piecz do momentu, w którym ciasto będzie lekko zarumienione.