Ciasto filo z fetą, orzechami i śliwkami kalifornijskimi
Składniki
- 200g ciasta filo
- 100g quinoa
- 1garść mięty
- 1garść natki pietruszki
- 100g sera feta
- 75g śliwek kalifornijskich
DIRECTIONS
Gotuj quinoa w osolonej wodzie przez 8-9 minut, odcedź i przelej zimną wodą.
W międzyczasie drobno posiekaj czerwoną cebulę i chilli. Wrzuć do miski i dodaj kumin, kolendrę, ocet i oliwę. Dodaj ugotowaną quinoe i wymieszaj dokładnie, aby wszystko się połączyło.
Posiekaj marynowaną cytrynę i dodaj do masy, aby uzyskać charakterystyczny smak kuchni bliskowschodniej.
Rękami rozkrusz fetę i dodaj do miski. Następnie posiekaj i dorzuć wszystkie zioła. Na koniec dodaj posiekaną śliwkę kalifornijską.
Rozłóż plastry ciasta filo i posmaruj oliwą, używając pędzla. Ułóż ciasto tak, aby uzyskać prostokąt o długości 50 cm składający się z 2-3 warstw ciasta. Każda warstwa powinna być posmarowana oliwą.
Masę wyłóż na koniec ciasta(dłuższy bok) i zwiń ciasno w długi rulon upewniając się, że farsz nie wychodzi poza ciasto. Rulon zwiń w kształt ślimaka i ułóż na blasze do pieczenia. Posmaruj ciasto oliwą używając pędzla i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piecz do momentu, w którym ciasto będzie lekko zarumienione.