Bezglutenowe brownie z batata i śliwki kalifornijskiej
Porcje: 10 kawałkówczas przygotowania: 80 minut
Składniki
- Ciasto
- 300 g śliwek kalifornijskich
- 700 g batatów
- 150 g daktyli bez pestek
- 7 łyżek niesłodzonego kakao
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Do posypania
- 1 łyżeczka surowego kakao lub karobu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
DIRECTIONS
Bataty obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy aż będą miękkie. Odlewamy wodę, a ugotowane bataty pozostawiamy do ostygnięcia. Śliwki kalifornijskie i daktyle zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na kilka minut aż zmiękną. Bataty i suszone owoce wrzucamy do misy malaksera i miksujemy na gładką masę. Następnie wbijamy jaja, dodajemy olej, kakao, sodę oczyszczoną i miksujemy jeszcze raz. Gotową masę ciasta rozlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 40 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy na ok. 10 min w suche miejsce, żeby stężało.