Bezglutenowe brownie z batata i śliwki kalifornijskiej

Porcje: 10 kawałkówczas przygotowania: 80 minut

Składniki

  •  
  • Ciasto
  • 300 g śliwek kalifornijskich
  • 700 g batatów
  • 150 g daktyli bez pestek
  • 7 łyżek niesłodzonego kakao
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Do posypania
  • 1 łyżeczka surowego kakao lub karobu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

DIRECTIONS

Bataty obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy aż będą miękkie. Odlewamy wodę, a ugotowane bataty pozostawiamy do ostygnięcia. Śliwki kalifornijskie i daktyle zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na kilka minut aż zmiękną. Bataty i suszone owoce wrzucamy do misy malaksera i miksujemy na gładką masę. Następnie wbijamy jaja, dodajemy olej, kakao, sodę oczyszczoną i miksujemy jeszcze raz. Gotową masę ciasta rozlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 40 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy na ok. 10 min w suche miejsce, żeby stężało.

 

Autor

Cook it Lean