batony-ze-sliwka-maslem-orzechpwym
batony-ze-sliwka-maslem-orzechpwym

Batony z masłem orzechowym i śliwką kalifornijską

Składniki

  • 500 g puree ze śliwki kalifornijskiej
  • 750 g ciemnej czekolady (65% kakao lub więcej)
  • szczypta soli morskiej

DIRECTIONS

Oto przepis na idealną słodką przekąskę – nasze batony batony z masłem orzechowym i śliwką kalifornijską nie zawierają dodatku tłuszczu, pszenicy, glutenu ani cukru i mają kruchą konsystencję. Pychota!

Rozpuść 250 g ciemnej czekolady w kąpieli wodnej, ale nie doprowadź do wrzenia. W drugiej misce bardzo dobrze wymieszaj puree z suszonych śliwek, sól i masło orzechowe. Możesz użyć miksera. Teraz dodaj roztopioną czekoladę do miski i dobrze wymieszaj. Wylej masę na  duży kawałek papieru do pieczenia. Złóż papier i delikatnie zroluj aż powstanie wałek grubości 10-15 mm. Umieść w lodówce na co najmniej 30 minut, aby stężało. Po stężeniu wytnij kwadrat, a następnie podziel i potnij blat na 20 batoników.

Teraz przygotuj hartowaną (temperowaną) czekoladę do zanurzenia w niej batoników. Jak zahartować czekoladę? Ponownie rozpuść 500g czekolady w kąpieli wodnej, maksymalnie do temperatury 55 stopni (sprawdź termometrem cyfrowym), zapewni to równomierne stopienie wszystkich tłuszczów, cukrów i kryształów. Następnie wylej 2/3 czekolady na marmurową płytę. Rozłóż równomiernie na płycie nożem i zeskrobuj nożem trójkątnym. Powtarzaj tę czynność, aż czekolada schłodzi się do 27-28 stopni Celsjusza, czyli gdy czekolada zacznie się krystalizować i zacznie twardnieć. Wlej skrystalizowaną czekoladę z powrotem do naczynia i wymieszaj całość, aż do uzyskania jednolitej masy. Czekolada nie powinna być ani zimna, ani ciepła, ale jej temperatura powinna wynosić teraz od 31 do 32 stopni Celsjusza. Aby sprawdzić, czy jest już dobrze zahartowana, zanurz w niej drewnianą szpatułkę i odłóż na bok, po chwili czekolada na niej powinna zastygnąć, być błyszcząca. Temperowanie czekolady nie jest proste, ale z czasem na pewno dojdziesz do wprawy!

Po przygotowaniu miseczki z hartowaną czekoladą jest ona gotowa do użycia, ale musisz utrzymywać jej temperaturę przez krótkie podgrzewanie. Teraz zanurz wszystkie batoniki, zeskrob nadmiar czekolady i odłóż na papier do pieczenia. Tężenie powinno zająć 5 minut. Gotowe! Batonikami możesz się cieszyć przez 2 tygodnie, przechowuj je w temperaturze pokojowej.