Bakłażany po kaszubsku ze śliwką kalifornijską

Składniki

  • 3 kg bakłażanów
  • 12 śliwek kalifornijskich
  • 15 goździków
  • 12 ziarenek ziela angielskiego
  • 12 liści laurowych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • olej do smażenia
  • 3/4szklanki koncentratu pomidorowego
  • 3łyżki octu jabłkowego
  • 3łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2łyżeczki majeranku
  • 3/4szklanki wody

DIRECTIONS

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bakłażany pokroić wzdłuż na pasy o grubości około 1 cm, ułożyć na dużej blasze, każdego nasmarować olejem i obficie obsypać solą. Następnie obrócić, każdego ponownie posmarować i ponownie obsypać solą. Wsunąć do gorącego piekarnika i piec przez 15 – 20 minut.

Cebule pokroić w półksiężyce, śliwki pokroić na cienkie paski. Na dnie dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę wraz ze śliwkami, goździkami, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, solą oraz szczyptą czarnego pieprzu. Smażyć na niewielkim ogniu przez 5 – 8 minut. Najlepiej ułatwić sobie pracę smażąc cebulę jednocześnie na trzech dużych patelniach.

Do miękkiej cebuli dodać pozostałe składniki, wymieszać i dusić na średnim ogniu do momentu, aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Na koniec spróbować i w razie potrzeby dodać więcej soli lub pieprzu oraz wyłowić wszystkie przyprawy.

Do każdego upieczonego bakłażana wkładać łyżkę farszu i następnie zawijać w roladkę. Kiedy wszystkie roladki będą gotowe ułożyć je ciasno w naczyniu, na każdą warstwę roladek wysypywać garstkę gorczycy oraz kilka liści laurowych, a na koniec wszystko zalać olejem. Jeść od razu albo odłożyć do lodówki na kilka godzin lub kilka dni.