Śliwki kalifornijskie nadają świeży, słodki i aksamitny smak, który jest wyjątkowy i nieporównywalny z innymi suszonymi śliwkami. Dowiedz się, w jaki sposób szefowie kuchni na całym świecie, piekarze i chocolatiers wprowadzają smakowite śliwki kalifornijskie do międzynarodowej kuchni.

SPOTKAJ  SZEFÓW

Barbara Alexander

Mistrz kuchni / nauczyciel gotowania z Culinary Institute of America w Copia

Śliwki kalifornijskie przeszły długą drogę w naszym leksykonie kulinarnym. Ten skromny owoc o wielkim potencjale stał się czymś więcej niż tylko poręczną przekąską – stał się jednym z najbardziej wszechstronnych składników, który jednocześnie urzeka smakiem, poprawia teksturę potrawy i na dodatek jest zdrowy. W połączeniu z nietypowymi składnikami takimi jak oliwki, miso, a nawet anchois, śliwki kalifornijskie – te wszechstronne owoce nabierają natychmiast wytrawnej i strukturalnie „mięsistej” nuty – stając się ważnym składnikiem w naszej diecie roślinnej.

SPOTKAJ  SZEFÓW

Peter Sidwell

Kucharz, piekarz, autor i założyciel TV Simply Good Food | Brytyjski ambasador marki śliwek kalifornijskich

Moje gotowanie opiera się na wyrazistych, kuszących smakach i doskonałych połączeniach… Suszone śliwki kalifornijskie to niesamowity produkt. Są wszechstronne, smaczne i pożywne. Mogą pomóc w redukcji tłuszczu i cukru w wypiekach (co moim zdaniem ma same zalety), ale nadal pozwalają na uzyskanie wspaniałych smaków, a to właśnie o to chodzi – świetne gotowanie, wspaniałe smaki, doskonała wartość odżywcza.

SPOTKAJ  SZEFÓW

Christine Ruch

Mistrz kuchni / właściciel Fresh Thymes Eatery

Suszone śliwki kalifornijskie są najbardziej wszechstronnymi spośród wszystkich suszonych owoców, które można stosować w niezliczonych połączeniach kulinarnych. Wszechstronność suszonych śliwek wynika z wyjątkowej zdolności do wprowadzania głębokiego, bogatego smaku i ziemistego charakteru umami, wydobywając to, co najlepsze w przepisach od słodyczy po kiszonki, od espresso i kakao po ocet i tamari.

SPOTKAJ  SZEFÓW

Paul A Young

Światowej sławy chocolatier | Brytyjski ambasador marki śliwek kalifornijskich

Z dumą mogę powiedzieć, że jestem jedynym chocolatier’em w Londynie, który pracuje w prawdziwie rzemieślniczy sposób. Nigdy nie dodajemy do naszych czekolad ulepszaczy, koncentratów, esencji, konserwantów ani dodatków, gdyż wolimy zachować naszą wyjątkową kompozycję delikatnych, całkowicie czystych i świeżych składników. To właśnie dążenie do wyjątkowych, najwyższej klasy składników gwarantuje niezrównaną jakość, która po raz pierwszy skłoniła mnie do eksperymentowania ze śliwką kalifornijską ponad trzy lata temu. Klimat i warunki uprawy, niesamowita wiedza kalifornijskich sadowników, a także wyrafinowane techniki zbioru wskazują, że Kalifornia produkuje najlepsze śliwki na świecie – tę deklarację potwierdza fakt, że ponad 70 krajów importuje śliwki kalifornijskie ze względu na ich legendarny smak i jakość.

Odkryłem, że dzięki temu niesamowicie wszechstronnemu super owocowi można tworzyć wspaniałe rzeczy! Oczywiście, jako osoba o ugruntowanej reputacji alchemika kreatywnego smaku, moje początkowe zainteresowanie skupiało się na intensywnym, bogatym, całkowicie naturalnym smaku i słodyczy, które można osiągnąć dzięki włączeniu śliwek kalifornijskich do receptury. Ale jako profesjonalnie wyszkolonego mistrza kuchni interesuje mnie również ich zdolność do udoskonalania tekstury i dodawania wilgoci, a ponadto, z uwagi na fakt, że te owoce są naturalnie pozbawione tłuszczu i tłuszczów nasyconych, mogą odegrać ważną rolę w redukcji zawartości tego składnika w każdym przepisie, do jakiego zostały włączone.

Stworzyłem kilka wariantów czekoladek i wypieków, które zawierają śliwki kalifornijskie, a efekty zawsze były znakomite. Dla mnie jest to podstawowy składnik, który każdy profesjonalista z branży spożywczej powinien stosować w swoich dziełach kulinarnych, nie tylko ze względu na niesamowity smak i naturalną słodycz, ale też ulepszoną teksturę i wilgoć śliwki kalifornijskiej, a także wyraźne korzyści zdrowotne, jakie daje każdy naturalny składnik, który pomaga zredukować zawartość tłuszczu.

SPOTKAJ  SZEFÓW

Marieta Marecka

Host programów telewizyjnych, autorka książek kulinarnych

Moja historia ze śliwkami suszonymi zaczęła się we wczesnym dzieciństwie. Moja mama bardzo lubiła suszone śliwki i przygotowywała wiele pysznych i tradycyjnych polskich potraw z suszonych śliwek, takich jak pieczeń wieprzowa lub karkówka nadziewana tymi owocami. Wspomnienia tych posiłków sprawiły, że śliwki kalifornijskie są jednym z moich ulubionych składników. Obecnie prowadzę własną kuchnię i własne programy telewizyjne, ale często używam śliwek kalifornijskich w moich inspiracjach kulinarnych ze względu na ich niesamowitą wszechstronność. Świetnie pasują do mięsa, tak przygotowywała je moja mama – i nadal uważam, że jest to najlepsza kombinacja ze śliwką kalifornijską: mięso, zioła i suszone śliwki – ale także pasują do płatków owsianych, słodkich śniadań lub zdrowych deserów. Suszone śliwki kalifornijskie dodają przysmakom naturalną słodycz ale i coś więcej. Sprawiają, że stają się one zdrowe, smaczne i nadzwyczajne. Dają wszystko, czego potrzebuję w moich potrawach i wiem, że moi goście to pokochają.

SPOTKAJ  SZEFÓW

Luca Marchini

Mistrz kuchni z gwiazdką Michelin

Śliwki kalifornijskie są bardzo wszechstronnym składnikiem i mogą być stosowane zarówno do słodkich, jak i słonych potraw. Pozwalają na różne kombinacje ze składnikami słonymi za sprawą odrobiny kwaskowatości, goryczki, a nawet pikantności. Kluczowym jest zrozumienie, że w przypadku suszonych śliwek można znaleźć wyjątkową równowagę smaków do różnych przepisów.

SPOTKAJ  SZEFÓW

Stefano Collomb

Chocolatier i ambasador California Prune Board

Nawiązaliśmy współpracę z Kalifornią, w szczególności z California Prune Board, zrzeszającą około 800 producentów. Spotkaliśmy się i tak powstała Lily, doskonała czekolada z suszonymi śliwkami. Jest to działalność co-brandingowa, ponieważ produkty wspierają się nawzajem w promocji. Prawdziwa doskonałość połączona w jednen produkt.

SPOTKAJ  SZEFÓW

Koji Tsuchiya

Mistrz kuchni / właściciel

Przetwarzanie owoców zwykle polega na gotowaniu ich do konsystencji dżemu. Przecier z suszonych śliwek eliminuje jednak potrzebę takiej pracy, a purée doskonale nadaje się do ganache, wypieków i innych znakomitych kreacji kulinarnych. W przypadku „Chocolat Aux Pruneaux” mieszamy puree z suszonych śliwek i posiekane owoce suszonych śliwek w ganache – to kolejny pomysłowy krok w dążeniu do optymalnego wykorzystania konsystencji i smaku śliwek suszonych.

SPOTKAJ  SZEFÓW

Toshi Yoroizuka

Mistrz kuchni / właściciel

Puree sprawdza się w szerokim spektrum zastosowań oprócz jako dodatek do ciasta, poszerzając wachlarz smaku potraw.

Ktoś, kto specjalizuje się w cieście francuskim, może być zaskoczony. „Madeleines bez masła?” Po raz pierwszy użyłem puree z suszonych śliwek do ciast. Ale kiedy próbujesz go użyć, efekt zadziwi cię wspaniałą wilgotnością i smakiem. Czułem, że w zależności od rodzaju ciasta śliwki suszone można stosować jako substytut masła. Jest to także składnik, który jest dobry dla zdrowia, więc warto eksperymentować z nowymi recepturami, aby jak najlepiej go wykorzystać.

Jiro Fujimori

Mistrz kuchni / właściciel

Dzieło kulinarne mistrza Fujimori można opisać jako zmniejszony i cudowny chleb z suszonych śliwek, trafnie nazwany Petit (mały ze względu na rozmiar) Pave (kamienna kostka brukowa ze względu na kształt) Pruneaux (dzięki śliwkom w składzie). Uzyskał on wzbogacony smak chleba z przecierem z suszonych śliwek zamiast masła zmieszanego z mlekiem i jajami. Delikatna słodycz nie tylko wzbogaca słony smak rillettes, prosciutto, sera i innych dodatków, ale także stanowi niezwykłe uzupełnienie dla szerokiego wachlarza gatunków kuchni i potraw. Zalecamy również połączenie tego chleba z winem lub innymi wybranymi napojami dla dorosłych.

Katsuyuki Oe

Mistrz produkcji

Śliwki kalifornijskie cieszą się uznaniem ze względu na ich wartości odżywcze i zmysłowy smak. Chociaż są szeroko stosowane jako składnik ciasta funtowego i innych ciast w zachodnim stylu, owoc ten przyciąga także uwagę ze względu na jego zdolność do uwydatniania charakteru japońskich wyrobów cukierniczych.