W ciągu ostatniej dekady naukowcy poczynili znaczny postęp w zakresie odkrywania i rozumienia pozytywnych efektów spożycia śliwek suszonych na kości oraz zdrowie układu pokarmowego.

Suszone śliwki kalifornijskie są bogate w błonnik, potas i witaminę K, są także źródłem manganu, miedzi i witaminy B6. Razem, te składniki odżywcze zapewniają właściwe działanie kluczowych dla zdrowia funkcji organizmu:

  • witamina K i mangan przyczyniają się do utrzymania zdrowia kości;
  • witamina B6 i miedź przyczyniają się do właściwego funkcjonowania układu immunologicznego;
  • mangan pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym;
  • a potas pomaga w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi.

100g śliwek suszonych dziennie przyczynia się także do prawidłowego funkcjonowania jelit.

The below Nutrition Facts label is based on the U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service, FoodData Central, 2019 found at fdc.nal.usda.gov. Values have been rounded to reflect current regulations. Nutrition Facts labels for branded products may differ.

View Nutrition Label

Dodatkowe badania

Przeprowadzono na szeroką skalę badania, mające na celu ustalenie i zrozumienie pozytywnego wpływu spożywania śliwek kalifornijskich na zdrowie jelit i kości. Aby uzyskać więcej informacji, zapraszamy pracowników służby zdrowia do odwiedzenia naszych stron poświęconych projektom badawczym.

Zobacz dodatkowe badania