Śliwki kalifornijskie są dobre dla jelit i kości.

Śliwki kalifornijskie to zdecydowane „nie” wobec dodatku cukru (tylko naturalnie występujące cukry), soli i tłuszczu. A to oznacza łatwe (i sprytne!) „tak” dla tych smacznych owoców. Dodatkowo śliwki mają słodki, wyśmienity smak i sprawdzają się jako przekąska. Są też idealnym dodatkiem do śniadania, lunchu oraz kolacji.

prunes on cutting board

Kluczowe korzyści

Śliwki kalifornijskie są bogatym źródłem błonnika i mają niski indeks glikemiczny 29, zatem mogą być spożywane w ramach zróżnicowanej i zbilansowanej diety oraz przynoszą wiele korzyści wspierając zdrowy styl życia, a w szczególności:

Zdrowe kości

Mocne, zdrowe kości są podstawą dożywotniej witalności. W suszonych śliwkach można znaleźć składniki odżywcze, które wpływają na utrzymanie zdrowia kości, w tym witaminę K i mangan. Aktualnie prowadzone są fascynujące badania nad złożoną rolą śliwek suszonych w utrzymaniu zdrowych kości.

Bez tłuszczu

Śliwki nie zawierają tłuszczu ani tłuszczów nasyconych. Ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Zdrowe jelita

Suszone śliwki zawierają unikalną mieszankę błonnika i sorbitolu, a zaledwie 100 g owoców dziennie pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit. 100g śliwek kalifornijskich zawiera aż 7 g błonnika (rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego).

Wartościowe składniki odżywcze

Śliwki są źródłem manganu i miedzi, które pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.

Bez dodatku cukru

Przy mniej niż 100 kaloriach na porcję (4 do 5 owoców – 38 g) śliwki kalifornijskie mają zadowalająco słodki smak bez dodatku cukru i zawierają naturalnie występującą fruktozę i glukozę, przy śladowej ilości sacharozy. Zawierają również sorbitol czyli alkohol cukrowy, który jest powoli i słabo wchłaniany w jelitach, stanowiąc sprzyjające środowisko dla rozwoju pożytecznych bakterii jelitowych.

Suszone śliwki można spożywać w ramach zróżnicowanej i zbilansowanej diety oraz zdrowego stylu życia.

KORZYŚCI SZUSZONYCH ŚLIWEK