Polska jest dużym rynkiem, z populacją sięgającą niemal 40 milionów ludzi i szóstą co do wielkości gospodarką w Unii Europejskiej. Suszone śliwki kalifornijskie cieszą się doskonałą reputacją w Polsce i mają duży potencjał w sektorze restauracyjnym, spożywczym i handlu detalicznym. Polski konsument aktywnie poszukuje wysokiej jakości żywności, która pomaga w prowadzeniu zdrowego stylu życia, a śliwki kalifornijskie doskonale odpowiadają na te potrzeby. 

Polska

Popularne zastosowania

Mimo, że konsumpcja suszonych śliwek w Polsce jest tradycyjnie wyższa w sezonie świątecznym, suszone śliwki są stałym elementem codziennego jadłospisu w domu i w restauracjach, a także można je znaleźć w muesli i płatkach śniadaniowych.

Wśród fanów superfoods, suszone śliwki stanowią zdrowy dodatek do diety, a także są szeroko stosowane w branży produktów żywnościowych jako dodatek do słodyczy, nabiału i mięsa.

Polska

Wydarzenia lokalne

Przedstawiciele California Prune Board uczestniczą w wydarzeniach branżowych w Polsce, zarówno jako odwiedzający, jak i wystawcy. W latach 2016-2019 CPB Poland prezentowała śliwki kalifornijskie na następujących wydarzeniach:

  • WorldFood Poland (2016 i 2019)
  • Congressus Dietetica (2017 i 2018) i
  • 3rd Food Forum National Congress, 2017

W 2018 r. California Prune Board dołączył do inicjatywy „Ameryka od Kuchni” organizowanej przez Biuro Rolne Ambasady USA w Warszawie. CPB regularnie organizuje spotkania społeczności z lokalnymi blogerami i dziennikarzami, w tym wydarzenia prasowe i warsztaty kulinarne prowadzone przez znakomitości polskiego świata kulinarnego.

Polska

Znaczenie kulturowe

Suszone śliwki są stosowane w polskiej kuchni od setek lat, a południowe obszary Polski słyną z uprawy śliwek. W przeszłości tradycyjne doroczne suszenie śliwek późną jesienią było powszechnym widokiem na polskiej wsi, ze świeżymi śliwkami suszonymi w piecu chlebowym lub w przydomowej wędzarni.

Suszone i podwędzane śliwki są dostępne w Polsce, wędzony posmak odróżnia je od słodkich i mięsistych śliwek kalifornijskich, które znajdują wśród polskich konsumentów liczne zastosowania w codziennych posiłków.