Polska
Popularne zastosowania
Mimo, że konsumpcja suszonych śliwek w Polsce jest tradycyjnie wyższa w sezonie świątecznym, suszone śliwki są stałym elementem codziennego jadłospisu w domu i w restauracjach, a także można je znaleźć w muesli i płatkach śniadaniowych.
Wśród fanów superfoods, suszone śliwki stanowią zdrowy dodatek do diety, a także są szeroko stosowane w branży produktów żywnościowych jako dodatek do słodyczy, nabiału i mięsa.
Wydarzenia lokalne
Przedstawiciele California Prune Board uczestniczą w wydarzeniach branżowych w Polsce, zarówno jako odwiedzający, jak i wystawcy. W latach 2016-2019 CPB Poland prezentowała śliwki kalifornijskie na następujących wydarzeniach:
- WorldFood Poland (2016 i 2019)
- Congressus Dietetica (2017 i 2018) i
- 3rd Food Forum National Congress, 2017
W 2018 r. California Prune Board dołączył do inicjatywy „Ameryka od Kuchni” organizowanej przez Biuro Rolne Ambasady USA w Warszawie. CPB regularnie organizuje spotkania społeczności z lokalnymi blogerami i dziennikarzami, w tym wydarzenia prasowe i warsztaty kulinarne prowadzone przez znakomitości polskiego świata kulinarnego.
Znaczenie kulturowe
Suszone śliwki są stosowane w polskiej kuchni od setek lat, a południowe obszary Polski słyną z uprawy śliwek. W przeszłości tradycyjne doroczne suszenie śliwek późną jesienią było powszechnym widokiem na polskiej wsi, ze świeżymi śliwkami suszonymi w piecu chlebowym lub w przydomowej wędzarni.
Suszone i podwędzane śliwki są dostępne w Polsce, wędzony posmak odróżnia je od słodkich i mięsistych śliwek kalifornijskich, które znajdują wśród polskich konsumentów liczne zastosowania w codziennych posiłków.