The California Prune Board działa w Japonii od ponad 30 lat. W tym czasie śliwki kalifornijskie stały się jednym z dwóch popularnych rodzajów suszonych owoców znanych i spożywanych w całym kraju.

Popularne zastosowania

Suszone śliwki są cenione w Japonii jako bogate źródło składników odżywczych, które mogą być spożywane samodzielnie, lub z jogurtem dla zdrowia jelit. Wyroby piekarnicze wykonane z przecieru z suszonych śliwek mają wilgotną i gąbczastą teksturę, która również cieszy się sporym uznaniem konsumentów. Niektóre z nich stały się produktami cieszącymi się długotrwałą popularnością lub wielomilionową sprzedażą.

Wydarzenia lokalne

Japońskie szkoły lub firmy zazwyczaj co roku na wiosnę przeprowadzają darmowe badania zdrowia pracowników. W ten sposób Japończycy stają się coraz bardziej świadomi kwestii zdrowotnych przed i po sezonowych badaniach, a w konsekwencji jedzą więcej śliwek suszonych.

Znaczenie kulturowe

Japonia jest bardzo podatna na silne trzęsienia ziemi i tsunami, a także ekstremalne warunki pogodowe, takie jak tajfuny. Suszone śliwki zyskują na popularności wśród Japończyków jako ważny produkt do przygotowania zapasów żywności na wypadek klęski żywiołowej.
Wideo: Arystologia pomaga przeżyć wielkie katastrofy