Włosi uwielbiają jedzenie i wysokiej jakości składniki, a dzięki wpisanej w kulturę diecie śródziemnomorskiej szczególnie ochoczo spożywają owoce i warzywa w codziennych posiłkach. Co więcej, coraz bardziej starają się spożywać naturalną żywność i zdrowe przekąski, zmniejszać dzienne spożycie cukru i wybierają potrawy, które łączą doskonały smak składników z dobrym samopoczuciem.

Włochy

Popularne zastosowania

Suszone śliwki kalifornijskie są świetną przekąską dla tych, którzy uprawiają sport i potrzebują dawki energii w trakcie lub nawet po treningu. Co więcej, dzięki swojej wszechstronności i naturalnie słodkiemu smakowi, śliwki kalifornijskie są doskonałym składnikiem do tworzenia innowacyjnych, słodkich i wytrawnych przepisów odpowiednich na każdą porę roku.

Wydarzenia lokalne

„Race for the Cure” to coroczny bieg, organizowany w Rzymie i innych włoskich miastach, poświęcony świadomości raka piersi. Producenci śliwek kalifornijskich uczestniczyli w tym wydarzeniu jako sponsor w 2018 r. i zorganizowali warsztaty poświęcone żywieniu. Po biegu zorganizowano degustację produktów dla wszystkich uczestników.

TuttoFood jest jedną z najważniejszych wystaw poświęconych jedzeniu we Włoszech, która odbywa się co dwa lata w Mediolanie. W 2019 roku śliwki kalifornijskie prezentowano na specjalnym stoisku oraz w trakcie niezwykle popularnego i dobrze przyjętego warsztatu „Innowacyjna żywność: zaskakujące połączenia smaków ze śliwką kalifornijską”, które poprowadził Mistrz kuchni Peter Sidwell.

Znaczenie kulturowe

Suszone śliwki są cenionym składnikiem potraw mięsnych, takich jak pieczenie i gulasze, gdzie ich słodycz wzmacnia smak mięsa, zwłaszcza dziczyzny. Są one również uznanym „naturalnym” składnikiem posiłków śniadaniowych, a także dodatkiem do płatków zbożowych, jogurtów i soków owocowych. Wartość suszonych śliwek jako składnika ułatwiającego prawidłowe funkcjonowanie jelit od dawna znajduje uznanie wśród konsumentów. Szczególnie doceniane są one przez kobiety.