Przy wartości energetycznej poniżej 100 kalorii, jedna porcja 4 śliwek (38 g) zawiera:

3g błonnika

Śliwki suszone zawierają 7 g błonnika w 100 g owoców. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) określa błonnik jako składnik odżywczy ważny dla zdrowia publicznego, ponieważ zbyt niskie spożycie błonnika wiąże się z niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi. EFSA zaleca spożywanie 25 g błonnika dziennie.

Potas

Śliwki suszone są bogate w potas i zawierają aż 735 mg pierwiastka w 100 g owoców (co stanowi 37% zalecanego dziennego spożycia). Potas przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, prawidłowego funkcjonowania mięśni i utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi.

Witamina K

Śliwki suszone zawierają aż 59,5 mcg w 100 g owoców (co stanowi 79% zalecanego dziennego spożycia), dzięki czemu są doskonałym źródłem witaminy K. Witamina K przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu kości oraz odpowiedniej krzepliwości krwi.

Dodatkowe informacje żywieniowe

  • Bez dodatku cukru, tylko z naturalnie występującymi cukrami.
  • Bez zawartości soli i tłuszczu.
  • Śliwki suszone zawierają również miedź, mangan i witaminę B6 i są wartościowym składnikiem zróżnicowanej i zbilansowanej diety oraz zdrowego stylu życia.

Poniżej znajduje się informacja o wartościach odżywczych zgodnie z wzorem obowiązującym w UE. Należy pamiętać, że wartości odżywcze produktów różnych marek mogą się różnić.

ZOBACZ INFORMACJE O WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH