Właściwości odżywcze śliwek kalifornijskich

Porcja 100g śliwek kalifornijskich zawiera:

  • 7g błonnika
  • 15 g sorbitolu
  • 59,5 mcg witaminy K (79% RI)
  • 735 mg potasu (37% RI)
  • 0,21 mg witaminy B6 (15% RI)
  • 0,281 mg miedzi (28% RI)
  • 0,299 mg manganu (15% RI)

(RI = zalecane dzienne spożycie)

ZESPÓŁ DORADCZY ds. ŻYWIENIA

W 1997 r. California Prune Board powołał zespół doradczy ds. żywienia i nieustająco pozostaje wiodącą jednostką wspierającą rygorystyczne badania naukowe nad korzyściami żywieniowymi i zdrowotnymi wynikającymi z włączenia śliwek kalifornijskich do diety. Kluczowe obszary badań obejmują zdrowie przewodu pokarmowego, zdrowie kości, zarządzanie głodem i sytością oraz zmiany mikrobiologiczne w jelitach. Badania wskazują, że suszone śliwki są cennym pokarmem i można je spożywać w ramach zdrowej, zrównoważonej i zróżnicowanej diety.

Zespół doradczy ds. żywienia pomaga zidentyfikować priorytety badań żywieniowych dla California Prune Board. Wybitni członkowie zespołu reprezentują wiedzę specjalistyczną w dziedzinie zdrowia kobiet, ogólnego poradnictwa dietetycznego, błonnika pokarmowego, zdrowia układu pokarmowego, odżywiania i aktywności fizycznej, żywienia oraz odporności, badań nad antyoksydantami i nauk o żywności.

Jeffrey Blumberg

Ph.D., FASN, FACN, CNS-S, Research Professor, Gerald J. and Dorothy R. Friedman School of Nutrition Science and Policy, Tufts University

Kristine L. Clark

Ph.D, RD, FACSM, Director of Sports Nutrition, Intercollegiate Athletics and Nutritional Sciences Departments, Pennsylvania State University, University Park

Gail Cresci

Ph.D., RD, Full Staff, Department of Pediatric Gastroenterology, Pediatric Institute, Department of Inflammation & Immunity, Lerner Research Institute, Director of Nutrition Research within Centre for Human Nutrition, Digestive Disease and Surgery Institute, Cleveland Clinic, and Assistant Professor of Medicine, Cleveland Clinic Lerner College of Medicine of Case Western Reserve University

Daniel D. Gallaher

Professor, Department of Food Science and Nutrition, College of Food, Agricultural, and Natural Resource Sciences, University of Minnesota, St. Paul

Connie Rogers

Ph.D., MPH, Assistant Professor, Department of Nutritional Sciences, Pennsylvania State University, University Park

Connie M. Weaver

Ph.D., Distinguished Professor Emerita, Purdue University

*The nutrition research activities of the California Prune Board are coordinated by Mary Jo Feeney, MS, RD, FADA, Nutrition Advisor, Los Altos Hills, California