Branża śliwki kalifornijskiej może dostarczać następujące produkty z suszonych śliwek: suszone śliwki luzem, suszone śliwki w puszkach, suszone śliwki krojone w kostkę, śliwki siekane, pasta ze śliwki suszonej, przecier z suszonych śliwek, masło ze śliwek, sok / koncentrat ze śliwek i proszek ze śliwek suszonych.

Aby uzyskać informacje o produkcie oraz cennik, zapoznaj się z listą dystrybutorów śliwki kalifornijskiej na tej stronie.

California Prune Board wspiera badania technologiczne i rynkowe, które odkrywają nowe zastosowania suszonych śliwek w produktach spożywczych i napojach. Śliwki suszone zapewniają rozmaite korzyści, w tym zatrzymanie wilgoci, zmniejszoną zawartość tłuszczu i wzmocnienie smaku. Raporty z badań i biuletyny technologiczne opisują wybrane najnowsze i trwające badania nad wykorzystaniem śliwek suszonych jako składnika żywności.

Śliwki suszone luzem

Śliwki suszone luzem są dostępne z pestkami lub bez pestek oraz są dostępne z lub bez dodatku sorbinianu potasu.

Suszone śliwki w puszkach

Określane również jako gotowe do podania, duszone, gotowane lub przygotowane śliwki, suszone śliwki w puszkach mają cechy konserwujące i mogą być przetwarzane na długo przed złożeniem zamówienia i przechowywane gotowe do wysyłki. Istnieją trzy standardowe rodzaje śliwek suszonych w puszkach: tradycyjnie przygotowywane lub duszone, w rodzaju nektaru i wilgotne konserwowane.

Pasty, Puree, Masła

Pasta z suszonych śliwek jest przygotowywana ze śliwek o średniej wilgotności 25%. Jest produkowana z i bez dodatku sorbinianu potasu hamującego proces pleśnienia i gnicia.

Pasta z suszonych śliwek może być stosowana jako składnik wielu pieczonych i przetworzonych wyrobów.

Puree z suszonych śliwek jest mieszanką koncentratu śliwek suszonych / soku ze śliwek i wody. Puree jest dostępne od niskiej wilgotności (20-25% wilgotności) do wysokiej wilgotności (60-70% wilgotności) w formie czystego puree owocowego i w połączeniu z puree z jabłek lub gruszek dla produktów, w których pożądany jest jaśniejszy kolor i łagodniejszy smak.

Masło z suszonych śliwek jest skoncentrowane do postaci gładkiej, miękkiej pasty o konsystencji masła zawierającego wyłącznie naturalnie występujące cukry i bez dodatkowego cukru. Jest gładkie i nie zawiera skórek ani pestek.

Soki i Koncentraty

Sok w puszkach lub butelkach jest przygotowywany z wodnego ekstraktu z suszonych śliwek. Koncentrat śliwek suszonych i świeżego soku śliwkowego jest lepką formą soku, butelkowaną w minimum 70 stopniach skali Brix. Koncentrat można stosować do wyrobów piekarniczych, w syropach / polewach, mieszankach soków, sosach / marynatach do mięs i drobiu oraz do przekąsek i batonów energetycznych.

Proszki

Proszek śliwkowy składa się w 100% z miąższu suszonych śliwek. Zawartość wilgoci wynosi 2-4%. Proszek stosuje się do mieszanek piekarniczych, mieszanek napojów i przypraw oraz jako zamiennik tłuszczu cukierniczego. Proszek śliwkowy może być stosowany do dań mięsnych i drobiowych w celu zatrzymania wilgoci, ograniczenia namnażania się niektórych patogenów i wydłużenia okresu przechowywania. Dostępne są również mieszanki proszków owocowych zawierające śliwki w połączeniach z innymi owocami, takimi jak jabłka i gruszki.

Krojone w kostkę i siekane

Pokrojone w kostkę suszone śliwki są wydrylowane i cięte na kawałki wielkości ¼ – ½ cala za pomocą odpowiednich krajalnic. Mogą być stosowane do większości wypieków, bez konieczności modyfikacji ich formy. Stosowane są różne substancje zapobiegające sklejaniu się cząstek, takie jak dekstroza lub olej roślinny.

Siekane śliwki suszone przygotowuje się przez szatkowanie wytłaczanej pasty śliwkowej. Kawałki nie zawierają konserwantów ani fragmentów pestek. Tańsza wersja  znajduje zastosowanie do wzbogacania smaku i wartości odżywczych innych droższych składników, takich jak suszone owoce, orzechy i zboża.

Further Nutrition Information