Centrum zasobów

×

Prasa konsumencka

Suszone śliwki dla zdrowia jelit

Suszone śliwki dla zdrowia jelit

Najnowsze brytyjskie badanie ufundowane przez California Prune Board, opublikowane w tym miesiącu[1], umacnia pozycję suszonej śliwki w świecie super żywości. Badanie przeprowadzone przez naukowców z King’s College London, renomowanego centrum  specjalizującego się w zakresie żywienia i prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, wzmocniło potwierdzone oświadczenie zdrowotne dotyczące śliwek suszonych[2], wykazując, że spożywanie zaledwie 80g śliwek dziennie – nie zaś 100g jak twierdzi [...]

Najnowsze brytyjskie badanie ufundowane przez California Prune Board, opublikowane w tym miesiącu[1], umacnia pozycję suszonej śliwki w świecie super żywości.

Badanie przeprowadzone przez naukowców z King’s College London, renomowanego centrum  specjalizującego się w zakresie żywienia i prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, wzmocniło potwierdzone oświadczenie zdrowotne dotyczące śliwek suszonych[2], wykazując, że spożywanie zaledwie 80g śliwek dziennie – nie zaś 100g jak twierdzi obecne oświadczenie zdrowotne Unii Europejskiej – wywołuje ten sam pożądany efekt.

Naukowcy z King’s College London, którzy przeprowadzili badanie na grupie zdrowych dorosłych, spożywających mało błonnika oraz mających problemy z regularnym wypróżnianiem, stwierdzili, że wystarczy codziennie zjeść zaledwie 80g śliwek suszonych, by zdecydowanie zwiększyć spożycie błonnika o 29%, co przekłada się na znaczną poprawę czynności jelit. Na przykład obecnie spożycie błonnika w Wielkiej Brytanii utrzymuje się na poziomie około 18g dziennie, co jest ilością znacznie niższą niż zalecane w tym kraju 30g. Zwiększenie dziennego spożycia błonnika jest zalecane, by zmniejszyć ryzyko chorób, takich jak rak jelita grubego, hemoroidy oraz zaparcia.

Wyniki badań w odniesieniu do sytuacji w Polsce skomentowała dietetyczka, ekspertka kampanii „Przyjaciółka z Kalifornii” Barbara Dąbrowskaw najnowszych „Normach żywienia dla populacji Polski”, które ukazały się pod koniec 2017 roku zalecane spożycie błonnika pokarmowego bazuje na rekomendacjach EFSA i wynosi dla kobiet oraz mężczyzn 25g/dobę. EFSA wskazuje, że w uzasadnionych przypadkach spożycie błonnika pokarmowego, wyższe niż 25g na dobę, może wspomagać utrzymanie prawidłowej masy ciała. Jedzenie 80g suszonych śliwek dziennie podnosi spożycie błonnika, co zwiększa szanse na jego pozytywne oddziaływanie na ludzki organizm.

120 zdrowych dorosłych losowo przydzielono do jednej z trzech grup. Uczestnicy przez 4 tygodnie mieli odżywiać się tak jak wcześniej oraz utrzymywać aktywność fizyczną na niezmienionym poziomie, spożywając dodatkowo, w zależności od grupy, jedynie 300 ml wody (grupa kontrolna), 80g śliwek suszonych oraz 300ml wody lub 120g śliwek suszonych oraz 300 ml wody. W żadnej z grup, w trakcie 4 tygodni trwania badania, nie stwierdzono zmiany masy ciała. Badanie obala więc kolejny mit, według którego spożywanie śliwek suszonych powoduje przyrost masy ciała, co potwierdza wyniki badań przeprowadzonych wcześniej na Uniwersytecie w Liverpoolu[3].

Naukowcy przeanalizowali także zmiany w mikrobiocie jelitowej i stwierdzili, że dieta zawierająca śliwki suszone spowodowała istotny wzrost liczby korzystnych bakterii jelitowych z rodzaju Bifidobacterium w trakcie trwania badania. Dodatkową zaletą spożywania śliwek zdaje się więc być wzrost liczby prozdrowotnych bakterii w jelitach.

California Prune Board, organizacja reprezentująca producentów najlepszych śliwek suszonych na świecie, od dawna inwestuje w nowatorskie badania w celu udowodnienia pozytywnego wpływu wartości odżywczych zawartych w śliwkach kalifornijskich. To badanie nie jest jedynie powtórzeniem podobnych badań naukowych, lecz stanowi całkowicie nową inicjatywę badawczą, która wyraźnie dostarcza dowodów na potwierdzenie oświadczenia zdrowotnego w Unii Europejskiej. Właściwie możemy teraz rozważyć zgłoszenie wniosku o dostosowanie unijnego oświadczenia zdrowotnego do najnowszych wyników badań. Wprawdzie rzekomo sensacyjne doniesienia o „przełomach” w zakresie zdrowia jelit pojawiają się niemal codziennie, jednak my w naszym badaniu posłużyliśmy się solidnymi, obiektywnymi wskaźnikami, by potwierdzić wyrażany od dawna pogląd, że dieta bogata w śliwki kalifornijskie niesie wymierne korzyści w zakresie normalnego funkcjonowania jelit.dodaje Esther Ritson-Elliott, European Marketing Director, California Prune Board (Europe).

[1] [1] Lever E, Scott M, Louis P, Emery P, Whelan K, The effect of prunes on stool output, gut transit time and gastrointestinal microbiota: A randomised controlled trial, Clinical Nutrition (2018), http://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(18)30003-7/fulltext?rss=yes

[2] Śliwki suszone wspomagają prawidłową czynność jelit przy dziennym spożyciu na poziomie 100 g

[3] Harrold J, Hughes G, Boyland E, Williams N, McGill R, Blundell J, Finlayson G, Higgs J, Harland J, Halford J (2014) Dried fruit (prune) consumption does not undermine active weight management or produce adverse gastrointestinal effects. Pracę przedstawiono podczas Europejskiego Kongresu Otyłości Europejskiego Stowarzyszenia na rzecz Badań nad Otyłością, 2014: http://bit.ly/1EYFlyI

 

Pobierz

MniejWięcej
Lunchbox od Przyjaciółki z Kalifornii

Lunchbox od Przyjaciółki z Kalifornii

W ferworze codziennych obowiązków trudno znaleźć czas na przygotowanie szybkich i zdrowych posiłków do pracy. Z myślą o wszystkich zabieganych California Prune Board opracowała e-book kulinarny „Lunchbox od Przyjaciółki z Kalifornii”. To 10 niesamowitych kulinarnych opowieści obejmujących II śniadanie i lunch na pięć dni roboczych. Każdy przepis to osobna, kulinarna historia stworzona przez pięciu znakomitych blogerów.    Publikacja zawiera 10 autorskich [...]

W ferworze codziennych obowiązków trudno znaleźć czas na przygotowanie szybkich i zdrowych posiłków do pracy. Z myślą o wszystkich zabieganych California Prune Board opracowała e-book kulinarny „Lunchbox od Przyjaciółki z Kalifornii”. To 10 niesamowitych kulinarnych opowieści obejmujących II śniadanie i lunch na pięć dni roboczych. Każdy przepis to osobna, kulinarna historia stworzona przez pięciu znakomitych blogerów.   

Publikacja zawiera 10 autorskich przepisów kulinarnych wraz z pięknymi fotografiami. „Lunchbox od Przyjaciółki z Kalifornii” został przygotowany z myślą o wszystkich tych, którzy szukają pomysłu na przygotowanie codziennych, zdrowych posiłków do pracy. Wystarczy wygospodarować odrobinę czasu rano lub wieczorem, zgromadzić potrzebne składniki, znaleźć szczelne pudełko i przygotować swojego lunchboxa.

Przepisy od blogerów

E-book „Lunchbox od Przyjaciółki z Kalifornii”, opracowany przez 5 znanych blogerów, można bezpłatnie pobrać z internetu. Każdy autor odpowiada za jeden dzień tygodnia. Poniedziałek należy do Mai Sobczak– Qmamkasze, we wtorek gotujemy z Katarzyną Bigos– Fitness w wielkim mieście, środa to dzień z dietetyczką Barbarą Dąbrowska– Lunchblog, za czwartkowe smaki odpowiada Eryk Wałkowicz– ErVegan, z kolei w piątek w kulinarną podróż zaprasza Beata Lipov– Lawendowy Dom.

„Najpiękniejsze inspiracje płyną wprost z natury, gruszka ciekawie przytula wędzoną sól a cytryna patrzy z miłością w stronę ziemniaków marząc sobie w skrytości o delikatnym kremie. Wystarczy że przymrużysz oczy i otworzysz się na to co wokoło. Jedzenie jest miłością!”–opowiada autorka bloga Qmamkasze.

„Superfood” w codziennym menu

„Lunchbox od Przyjaciółki z Kalifornii” jest inspiracją do włączania suszonej śliwki kalifornijskiej do codziennego menu. Suszona śliwka kalifornijska dzięki swojej wszechstronności kulinarnej oraz naturalnym walorom odżywczym jest pożądanym dodatkiem do wielu potraw. Suszone śliwki zyskały prestiżowy tytuł „superfood”, dzięki któremu są regularnie rekomendowane przez dietetyków i specjalistów ds. żywienia. Suszone śliwki stanowią znakomite źródło błonnika. Ponadto zawierają miedź i witaminę B6, która przyczynia się do normalnego funkcjonowania systemu odpornościowego organizmu. Co więcej, witamina B6 może pomóc pokonać poczucie zmęczenia, a miedź przyczynia się do zdrowego funkcjonowania skóry i włosów.

Aby pobrać e-booka wystarczy wejść na: https://goo.gl/S7WGz8

Przedstawiamy pierwszy, poniedziałkowy przepis autorstwa Mai Sobczak na krem cytrynowo-ziemniaczany z pyszną posypką ze śliwką kalifornijską.

Za tydzień podzielimy się wtorkową historią kulinarną blogerki Katarzyny Bigos.

Krem cytrynowo-ziemniaczany z pyszną posypką ze śliwką kalifornijską

cpb_qmamkasze_krem_2

Składniki:

6 średnich ziemniaków

plaster imbiru

plaster korzenia kurkumy

kawałek trawy cytrynowej

opcjonalnie dwa liście limonki kaffir

gałązka lubczyku

1/3 łyżeczki różowej soli

1/2 szklanki białego, półsłodkiego wina

1 cała cytryna, sok i otarta skórka

solidna szczypta świeżo mielonego pieprzu czarnego

1 i 1/2 łyżki masła klarowanego

3 śliwki kalifornijskie

łyżka siemienia lnianego

1/4 łyżeczki wędzonej soli

Przygotowanie:

Przygotuj poprzedniego dnia wieczorem (czas około 40 minut):

Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Trawę cytrynową obierz z pierwszej warstwy, odkrój końcówki i rozgnieć ją nożem na desce. Cytrynę otrzyj ze skórki, delikatnie, tylko żółtą część i wyciśnij z niej sok. W garnku z grubszym dnem rozgrzej lubczyk, liście limonki, trawę cytrynową, łyżkę masła, plaster imbiru, kurkumy, pokrojone ziemniaki, pieprz, sól i podsmaż przez 5-10 minut aż ziemniaki się lekko zarumienią. Zalej całość wodą, na około 10 cm powyżej ziemniaków, doprowadź do wrzenia, dodaj wino i pogotuj jeszcze przez 5-10 minut. Na koniec zupę miksuję blenderem ręcznym na przyjemny krem, dosmaczam otartą skórką z cytryny i sokiem wg smaku.

Przygotuj rano (czas około 5-10 minut):

Śliwkę kalifornijską poszatkuj na drobno, na patelni rozgrzej 2 łyżeczki masła klarowanego i podpraż na nim siemię lniane, pokrojoną śliwkę kalifornijską i wędzoną sól. Spakuj osobno do małego pojemniczka, najlepiej smakuje jako chrupiąca posypka.

Jeśli nie możesz podgrzać zupy w pracy, zrób to rano i zapakuj ją do termosu obiadowego. Przed zjedzeniem posyp chrupiącym siemieniem ze śliwką kalifornijską i możesz udekorować małym plasterkiem cytryny.

Pobierz

MniejWięcej
Nowoczesne Raw Mazurki

Nowoczesne Raw Mazurki

Wielkanoc za pasem. Na świątecznym, słodkim stole, oprócz tradycyjnych bab wielkanocnych, nie może zabraknąć także kolorowych mazurków. Kajmakowe, czekoladowe, z bakaliami. Nie sposób wymienić wszystkich. Obecnie najgorętszym trendem kulinarnym są mazurki raw. Mazurki zdecydowanie kojarzą się ze Świętami Wielkanocnymi i goszczą na polskich stołach rokrocznie. Przepisów na te klasyczne i znane wszystkim wersje mazurów jest wiele. Podążając jednak za modą [...]

Wielkanoc za pasem. Na świątecznym, słodkim stole, oprócz tradycyjnych bab wielkanocnych, nie może zabraknąć także kolorowych mazurków. Kajmakowe, czekoladowe, z bakaliami. Nie sposób wymienić wszystkich. Obecnie najgorętszym trendem kulinarnym są mazurki raw.

Mazurki zdecydowanie kojarzą się ze Świętami Wielkanocnymi i goszczą na polskich stołach rokrocznie. Przepisów na te klasyczne i znane wszystkim wersje mazurów jest wiele. Podążając jednak za modą na zdrowe desery, konsumenci szukają lżejszych, mniej kalorycznych propozycji, jak na przykład wersje raw.

Naturalne, surowe, organiczne

Określenie Raw coraz częściej pojawia się w kuchni. Przez ten termin rozumiemy produkty, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Przykładami takich potraw mogą być na przykład koktajle lub ciasta na bazie surowych ziaren i orzechów. Przygotowując świąteczne słodkości możemy zainspirować się naturalnymi i surowymi produktami, tworząc zdrową wariację wielkanocnego mazurka. Taki zdrowy mazurek może być doskonałą alternatywą dla tych tradycyjnych, które często bywają bardzo słodkie.

Z duchem czasu

Kulinarna Wielkanoc wcale nie musi być nudna. California Prune Board poleca  nieco bardziej nowoczesny przepis Michała Lachura na mazurek bez pieczenia z wegańskim kajmakiem na spodzie z orzechów pekan i śliwki kalifornijskiej. Z pewnością nie jest to tradycyjny przepis kulinarny, ale równie smaczny i bez wątpienia warty wypróbowania.
Mazurek bez pieczenia z wegańskim kajmakiem  na spodzie z orzechów pekan i śliwki kalifornijskiej

raw vegan mazurek

Składniki:

300 g śliwki kalifornijskiej

300 g migdałów ( + kilka sztuk do dekoracji)

2 szczypty soli

Skórka z 1 pomarańczy

400 ml mleka kokosowego (1 puszka)

1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego

2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

1 łyżka rodzynek

4 śliwki kalifornijskie

1 łyżka płatków migdałowych

Migdały i śliwki zmiksować razem z dwiema szczyptami soli oraz skórką z 1 pomarańczy na jednolitą, plastyczną masę. Jeśli masa nie chce się skleić, można dodać 2 łyżki oleju kokosowego lub wody. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód formy. Wstawić do lodówki. Do niewielkiego rondelka wlać mleko kokosowe oraz cukier. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje (około 15-20 minut). Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Jak kajmak lekko przestygnie wylać masę na przygotowany wcześniej spód i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami, śliwką kalifornijską oraz płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.  Termin trwałości – do 7 dni.

Zapisz

Pobierz

MniejWięcej
Haps.pl kręci przepisy ze śliwką kalifornijską

Haps.pl kręci przepisy ze śliwką kalifornijską

Wegański pasztet, amerykańskie cygara z ciasta filo czy nadziewane ciastka motylki. Takie niecodzienne video przepisy kulinarne można oglądać w serwisie haps.pl. Twórcy w swoich recepturach postawili na wykorzystanie śliwki kalifornijskiej, jako składnika  wzbogacającego smak potrawy. W Nowym Roku California Prune Board nawiązała współpracę z portalem kulinarnym Haps.pl, w ramach której powstały trzy zaskakujące video przepisy ze śliwką kalifornijską – owocem, [...]

Wegański pasztet, amerykańskie cygara z ciasta filo czy nadziewane ciastka motylki. Takie niecodzienne video przepisy kulinarne można oglądać w serwisie haps.pl. Twórcy w swoich recepturach postawili na wykorzystanie śliwki kalifornijskiej, jako składnika  wzbogacającego smak potrawy.

W Nowym Roku California Prune Board nawiązała współpracę z portalem kulinarnym Haps.pl, w ramach której powstały trzy zaskakujące video przepisy ze śliwką kalifornijską – owocem, który w ostatnich latach staje się jednym z bardziej inspirujących składników kulinarnych.

Na przełomie stycznia i lutego miłośnicy zawrotnie pysznych video przepisów z portalu haps.pl oraz naturalnie słodkich śliwek ze słonecznej Kalifornii mieli okazję poznać niestandardowe połączenie smaków. W serwisie pojawiła się między innymi pozycja na wegański smalec, amerykańskie cygara z ciasta filo oraz słodkie ciastka motylki z nadzieniem ze śliwki kalifornijskiej. Video to obecnie uwielbiana forma komunikacji, o czym świadczą dziesiątki tysięcy osób, które obejrzały śliwkowe inspiracje w serwisie Facebook, a także na portalu haps.gazeta.pl.

 

Wegański smalec ze śliwką kalifornijską

1 słoiczek, czas przygotowania:15 minut

smalec wegański

Źródło: Haps.pl 

Składniki: 

7 suszonych śliwek kalifornijskich

2 puszki białej fasoli

100 ml zimnej wody

2 łyżki sosu sojowego

3 cebule

2 listki laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

1 łyżeczka majeranku

olej

sól

pieprz
Przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć na niego pokrojoną w kostkę cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i majeranek. Dopraw sporą szczyptą soli oraz pieprzu i smaż, aż cebula mocno się zrumieni. Przed dodaniem do reszty składników wyjmij z cebuli listki laurowe i ziele angielskie. Fasolę z dodatkiem wody i sosu sojowego dokładnie zmiksuj na gładką masę. Dodaj posiekane śliwki kalifornijskie oraz usmażoną cebulę. Całość wymieszaj do połączenia wszystkich składników. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ciemnym pieczywem i ogórkiem kiszonym.

Video przepis jest dostępny pod adresem: https://goo.gl/IXvMql

Amerykańskie cygara z ciasta filo z farszem ze śliwką kalifornijską

Czas przygotowania: 25 minut

Amerykańskie cygara z ciasta filo z farszem ze śliwką kalifornijską

Źródło: Haps.pl

Składniki:

1 opakowanie ciasta filo

125g rozpuszczonego masła

500g mielonej wołowiny

8 suszonych śliwek kalifornijskich

1 łyżeczka zmielonego kminu

1 łyżeczka tymianku

½ łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie drobno posiekaj. Mięso przełóż do miski, dodaj śliwki, wszystkie przyprawy i całość dokładnie wymieszaj. Arkusze ciasta filo przytnij aby miały kształt kwadratu. Połóż jeden arkusz na desce i przy pomocy pędzelka posmaruj ciasto roztopionym masłem.

Na środku ciasta, po przekątnej, rozłóż łyżkę farszu. Ciasto złóż na pół, wzdłuż farszu, tak aby otrzymać trójkąt. Dwa boki u podstawy trójkąta złóż do środka, tak aby na siebie zachodziły. Ostatni bok trójkąta posmaruj masłem i zroluj ciasto w jego stronę, nadając całości kształt cygara. Powtórz te czynności z pozostałymi arkuszami ciasta. Pamiętaj, że kiedy pracujesz z jednym płatem ciasta, reszta powinna być przykryta ściereczką, ponieważ ciasto filo szybko wysycha i zaczyna się kruszyć.

Zwinięte cygara przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj po wierzchu roztopionym masłem. Piecz około 15-17 minut w 180 stopniach C, aż cygara nabiorą brązowego koloru. Podawaj z jogurtem greckim lub ulubionym sosem.

Video przepis jest dostępny pod adresem: https://goo.gl/RLGRGJ

Amerykańskie ciastka motylki z nadzieniem ze śliwek kalifornijskich

Czas przygotowania: 45 minut

motylki ze śliwką kalifornijską

Źródło: Haps.pl

Składniki:

340g mąki tortowej

4 łyżki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

150g masła

1 jajko

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 ½ łyżeczki kakao

50g śliwek kalifornijskich

Dodatkowo 1 roztrzepane jajko

Przygotowanie:

W dużej misce umieść mąkę, oba rodzaje cukru, masło, jajko oraz jogurt i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się kruszyć, dodaj jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Podziel powstałą masę na pół i jedną część wymieszaj z kakao oraz bardzo drobno posiekanymi śliwkami kalifornijskimi. Owiń oba rodzaje ciasta folią spożywczą i wstaw na 15 minut do lodówki.

Następnie podziel jasne ciasto na pół i obie połowy rozwałkuj na kilkumilimetrowy, prostokątny placek. Te same czynności wykonaj z ciemnym ciastem, tak aby otrzymać dwa jasne i dwa ciemne placki o podobnej wielkości. Nałóż ciemne ciasto na wierzch jasnego ciasta i delikatnie dociśnij wałkiem. Z połączonych placków odetnij nierówności tak aby powstały dwa prostokąty o tej samej wielkości. Prostokąty zwiń w rolady wzdłuż dłuższego boku. Same końcówki rolad powinny delikatnie odstawać, ponieważ będą one imitowały czułki motyla. Połącz obie rolady (tak aby odstające końcówki znajdowały się pośrodku i były skierowane do góry) i lekko dociśnij. Jeśli rolady nie chcą się połączyć, posmaruj miejsce łączenia roztrzepanym jajkiem. Tak połączone rolady wstaw na 5 minut do zamrażarki.

Schłodzone ciasto pokrój w około 0,5 centymetrowe plastry i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Środek każdego ciastka ściśnij tak, aby nadać mu kształt motyla. Piecz około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C aż brzegi ciastek delikatnie się zrumienią.

Video przepis jest dostępny pod adresem: https://goo.gl/NQWG7z

Pobierz

MniejWięcej
Śliwkowa magia w Walentynki

Śliwkowa magia w Walentynki

Czym pobudzić zmysły, jak wprawić się w doskonały nastrój w najbardziej miłosnym dniu w roku? 14 lutego to dzień pozytywnych uczuć. Powiedzenie “przez żołądek do serca” jest cały czas aktualne, dlatego warto pokusić się o przygotowanie słodkich przysmaków. Najważniejsze, żeby desery były przygotowane z miłością, a na pewno będą smakować wyjątkowo. Kulinarnym pomysłem na Walentynki są dwa obłędne przepisy autorstwa [...]

Czym pobudzić zmysły, jak wprawić się w doskonały nastrój w najbardziej miłosnym dniu w roku?

14 lutego to dzień pozytywnych uczuć. Powiedzenie “przez żołądek do serca” jest cały czas aktualne, dlatego warto pokusić się o przygotowanie słodkich przysmaków. Najważniejsze, żeby desery były przygotowane z miłością, a na pewno będą smakować wyjątkowo.

Kulinarnym pomysłem na Walentynki są dwa obłędne przepisy autorstwa Candy Company na freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi oraz słodkie donut ice cream – kolorowe donuty przełożone lodami z dodatkiem śliwki kalifornijskiej. Te walentynkowe propozycje sprawdzą się zarówno w parach, jak i solo.

Dzisiaj przedstawiamy pierwszy przepis na deser dla prawdziwych łasuchów, czyli freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi.

Freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi
2 porcje, czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
Karmel:

70g cukru

28g masła

40ml śmietany kremówki 36%

szczypta soli

Shake:

75g śliwek kalifornijskich

30ml likieru kawowego

90ml mleka

120ml mocnej świeżo zaparzonej kawy (przestudzonej)

200ml mleczka kokosowego

Do dekoracji:

wiórki kokosowe

mini cupcake

ziarna kawy

180ml śmietany kremówki

kawa rozpuszczalna
Przygotowanie:
Cukier karmelizujemy. Kiedy nabierze bursztynowej barwy i wszystkie kryształki się rozpuszczą dodajemy zimne masło, mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy zimną śmietankę i mieszamy do uzyskania gładkiego sosu, zdejmujemy z kuchenki i solimy. Śliwki namaczamy w likierze i niewielkiej ilości mleka (2 łyżki)przez minimum 3 h, a najlepiej przez noc. Śliwki z zalewą i pozostałe składniki dokładnie miksujemy. Przestudzonym karmelem polewamy krawędź szklanki lub słoika, w którym podamy shake’a, zewnętrzne krawędzie dekorujemy wiórkami, czekoladą lub ziarnami kawy. Podajemy z bitą śmietaną, posypany kawą rozpuszczalną i z babeczką nabitą na rurkę.

Pobierz

MniejWięcej