Centrum zasobów

×

Prasa Branżowa

Smaki zjednoczone z Ameryki!

Smaki zjednoczone z Ameryki!

Branża śliwki kalifornijskiej wystartowała z piątą edycją programu marketingowego promującego ten owoc na polskim rynku. Jednocześnie California Prune Board dołączyła do inicjatywy „Ameryka od Kuchni”, koordynowanej przez Dział Rolny Ambasady USA w Warszawie.  Rosnąca świadomość  Wśród badanych konsumentów rośnie świadomość tego, że w Kalifornii produkowana jest suszona śliwka. W 2014 r. 63 proc. ankietowanych była świadoma tego faktu natomiast w [...]

Branża śliwki kalifornijskiej wystartowała z piątą edycją programu marketingowego promującego ten owoc na polskim rynku. Jednocześnie California Prune Board dołączyła do inicjatywy „Ameryka od Kuchni”, koordynowanej przez Dział Rolny Ambasady USA w Warszawie. 

Rosnąca świadomość 

Wśród badanych konsumentów rośnie świadomość tego, że w Kalifornii produkowana jest suszona śliwka. W 2014 r. 63 proc. ankietowanych była świadoma tego faktu natomiast w 2017 r. już 67 proc.  

Taki stan rzeczy cieszy Esther Ritson – Elliott, stojącą na czele europejskiego zespołu California Prune Board – wspólnie z branżą plantatorów i firm pakujących z Kalifornii, produkującą owoce uważane za najlepsze suszone śliwki na świecie, pracujemy nad tym aby dobra reputacja śliwki kalifornijskiej wzmacniała się zarówno w Polsce jak i w całej Europie. Konsumenci coraz lepiej rozumieją, że suszone śliwki z Kalifornii są owocami wysokiej jakości, za które warto zapłacić więcej, ponieważ niosą za sobą wyjątkowe korzyści smakowe i zdrowotne. Natomiast nasi partnerzy, którzy posiadają śliwki kalifornijskie w swoim biznesowym portfolio mają pewność, że dostarczają swoim klientom produkt wysokiej i powtarzalnej jakości mówi ekspertka 

Rozwój rynku 

Głównym celem programów marketingowych prowadzonych przez California Prune Board jest wspieranie rynku poprzez inwestycje w badania, edukację oraz promocję kategorii śliwki kalifornijskiej.  

W tym roku kalifornijska branża włączyła się również w działania programu „Ameryka od Kuchni” prowadzonego przez Dział Rolny Ambasady USA w Warszawie. Jest to inicjatywa informacyjna powołana w odpowiedzi na liczne zapytania dotyczące produktów z USA. W programie bierze udział większość zrzeszeń producentów artykułów rolno-spożywczych z USA, obecnych na rynkach europejskich. Jednym z licznych projektów programu „Ameryka od Kuchni” była wystawa targowa producentów żywności z USA w specjalnym amerykańskim pawilonie podczas targów GASTROFOOD® na początku listopada br. w Krakowie, gdzie śliwka kalifornijska gościła na ekspozycji wspólnie z licznymi reprezentantami biznesów spożywczych ze Stanów Zjednoczonych.  

* * * 

W informacji cytowane są wyniki badania przeprowadzonego na zlecenie California Prune Board przez firmę Rose Research na grupie kobiet N=1000, w wieku 16-64 lat w Warszawie i Gdańsku, odpowiadających w ich gospodarstwach domowych za zakupy spożywcze, przeprowadzonego w czerwcu 2017 metodą CAWI. 

Pobierz

MniejWięcej
Śliwka kalifornijska szuka idealnej pary!

Śliwka kalifornijska szuka idealnej pary!

W Kalifornii wyrastają doskonałe owoce oraz idee, które wnoszą nowości do świata kulinariów. W The Culinary Institute of America* z inicjatywy California Prune Board odbyła się sesja kulinarna, dzięki której goście z Europy, Kanady oraz USA odkrywali jak śliwki kalifornijskie wydobywają smaki produktów z którymi są zestawione.  Doskonale połączenie  Śliwki kalifornijskie dają wszechstronność kulinarną niezależnie od tego, czy są spożywane [...]

W Kalifornii wyrastają doskonałe owoce oraz idee, które wnoszą nowości do świata kulinariów. W The Culinary Institute of America* z inicjatywy California Prune Board odbyła się sesja kulinarna, dzięki której goście z Europy, Kanady oraz USA odkrywali jak śliwki kalifornijskie wydobywają smaki produktów z którymi są zestawione. 

Doskonale połączenie 

Śliwki kalifornijskie dają wszechstronność kulinarną niezależnie od tego, czy są spożywane samodzielnie, czy w licznych połączeniach smakowych – od słodkich po fermentowane. Uniwersalność tego składnika wynika z bogatego, złożonego smaku i naturalnej słodyczy. 

W czasie sesji łączenia składników prowadzonej przez chefa, Barbarę Alexander z The Culinary Institute of America*, dziennikarze, blogerzy oraz kucharze poszukiwali nowych smaków. Śliwki suszone zestawiono z tak nieoczywistymi elementami, jak anchois czy miso. Okazało się, że ten owoc pasuje do całej gamy składników np. połączenie śliwki kalifornijskiej i imbiru przynosi ostry, ziemisty, zimowy smak, a połączenie śliwki kalifornijskiej i marakui daje wyraźną słodycz oraz orzeźwienie. Zakasującym odkryciem spotkania było połączenie śliwek kalifornijskich z oliwkami, w wyniku czego otrzymano treściwy, mięsisty smak.   

W pogoni za innowacją 

Branża suszonej śliwki z Kalifornii, jako światowy lider w produkcji owoców najwyższej jakości inwestuje zarówno w promocję, jak i liczne badania oraz doświadczenia nad odkrywaniem nowych zastosowań tego owocu w biznesie spożywczym.  

Śliwki kalifornijskie wnoszą do potrawy nuty smakowe, których nie można porównać z innymi suszonymi owocami. Odgrywają istotną rolę w wydobywaniu wyjątkowości smakowych innych składników, z którymi są łączone.  

Sesja kulinarna zorganizowana przez California Prune Board odbyła się we wrześniu br. w The Culinary Institute of America zlokalizowanym w północnej Kalifornii, niedaleko Napa Valley – obszaru znanego z produkcji win. Również śliwki kalifornijskie uprawiane są w tej części świata na drzewach “Petite d’Agen”, kwitnących na żyznej glebie dolin Sacramento i San Joaquin.  

Więcej inspiracji dostępnych: www.californiaprune.pl  

*Usługi branżowe dostarczone przez The Culinary Institute of America dla California Dried Plum Board (USA) 

 

Pobierz

MniejWięcej
Jakość przede wszystkim. Wkrótce ruszają zbiory śliwki kalifornijskiej

Jakość przede wszystkim. Wkrótce ruszają zbiory śliwki kalifornijskiej

W najbliższych dniach ruszają zbiory śliwki w Kalifornii. Plantatorzy spodziewają się mniejszych plonów niż w ubiegłym roku, ale zapowiadają, że ich jakość zostanie utrzymana. Pomimo niesprzyjającą pogody, Kalifornia jak zwykle dostarczy na światowe rynki najwyższej jakości śliwki suszone. Według przewidywań urzędu statystycznego NASS (National Agricultural Statistics Service) tegoroczne plony wyniosą 80 000 ton. Dzięki współpracy z doradcami z Uniwersytetu w [...]

W najbliższych dniach ruszają zbiory śliwki w Kalifornii. Plantatorzy spodziewają się mniejszych plonów niż w ubiegłym roku, ale zapowiadają, że ich jakość zostanie utrzymana. Pomimo niesprzyjającą pogody, Kalifornia jak zwykle dostarczy na światowe rynki najwyższej jakości śliwki suszone.

Według przewidywań urzędu statystycznego NASS (National Agricultural Statistics Service) tegoroczne plony wyniosą 80 000 ton. Dzięki współpracy z doradcami z Uniwersytetu w Kalifornii, pomimo niesprzyjającej pogody, plantatorzy utrzymali odpowiedni poziom nawodnienia drzew i poziom cukru w owocach.

Zbiory planowane są około 30 dni po tym, jak pierwsze zdrowe owoce w sadzie zaczynają zmieniać kolor na fioletowy. Rozpoczęcie żniw to jedna z najtrudniejszych decyzji. Nie można ich zacząć ani za wcześnie, ani za późno, aby uzyskać odpowiednią słodycz, miękkość i wilgotność owoców. Aby zapewnić najwyższą jakość owocom, hodowcy raz w tygodniu prowadzą pomiary refraktometrem i na tej podstawie planują zbiory.

Owoce zbierane są maszynowo, aby nie miały kontaktu z  podłożem. Tego samego dnia są myte źródlana wodą i trafiają na drewniane tace, na których przez 18 godzin suszą się. Ogromny wpływ na jakość śliwek ma również wypracowana przez kalifornijskich sadowników, unikalna metoda drylowania. Pestki usuwane są mechanicznie, ale z niezwykłą delikatnością, dzięki czemu owoce zachowują soczysty smak, niepowtarzalny kształt i jakość, której nie sposób pomylić ze śliwkami pochodzącymi z innych zakątków świata. Cały proces jest ściśle kontrolowany, owoce przetwarzane i przechowywane są z zachowaniem najwyższych standardów sanitarnych.

Dobre prognozy dla rynku

NASS szacuje, że powierzchnia ziemi uprawnej pozostaje na zeszłorocznym poziomie, wynosząc ponad 35 000  akrów. Dobra wiadomość jest taka, że po spadkach w latach 2000 i 2001 areał zaczął się wreszcie stabilizować.  Branża inwestuje w programy marketingowe i badania, ułatwiając współpracę handlową oraz promuje wiedzę o jakości, walorach smakowych i odżywczych suszonych śliwek. Działania prowadzone  są również na polskim rynku w związku z rosnącym popytem na ten produkt. California Prune Board dostrzega rosnące zainteresowanie konsumentów zdrową żywnością, a także coraz bardziej świadome decyzje zakupowe, jak kierowanie się oryginalnym pochodzeniem, gwarantującym najwyższą jakość owoców.

Pobierz

MniejWięcej
Nowe technologie owocują w kalifornijskich sadach

Nowe technologie owocują w kalifornijskich sadach

Już za chwilę, w sierpniu rozpoczynają się zbiory śliwki w Kalifornii. Region słynie nie tylko z bycia technologiczną kolebką – Doliną Krzemową, ale i z najlepszych suszonych śliwek. Unikalny proces i wysokie standardy produkcji  sprawiają, że nie sposób pomylić ich z innymi. Jakość kalifornijskich śliwek doceniają zarówno profesjonalni kucharze, specjaliści ds. żywienia, jak i smakosze na całym świecie. 150 lat [...]

Już za chwilę, w sierpniu rozpoczynają się zbiory śliwki w Kalifornii. Region słynie nie tylko z bycia technologiczną kolebką – Doliną Krzemową, ale i z najlepszych suszonych śliwek. Unikalny proces i wysokie standardy produkcji  sprawiają, że nie sposób pomylić ich z innymi. Jakość kalifornijskich śliwek doceniają zarówno profesjonalni kucharze, specjaliści ds. żywienia, jak i smakosze na całym świecie.

150 lat doświadczenia, by zachować najwyższą jakość

Większość amerykańskich śliwek rośnie w Kalifornii, w dolinie Sacramento, niedaleko od miejsca, gdzie po raz pierwszy zasadzono je w 1856 roku. Region odpowiada za 40% światowej i 99% amerykańskiej produkcji suszonych śliwek. Żyzne gleby, świetne warunki atmosferyczne oraz 150 lat doświadczenia sadowników sprawiają, że stali się oni czołowymi producentami suszonej śliwki na świecie. Hodowcy wypracowali unikalne, wysokie standardy produkcji, kontroli i przechowywania owoców, które gwarantują najwyższą jakość każdego owocu. Owoce poddawane są drobiazgowym zabiegom, aby zachować odpowiednią miękkość i wilgotność, a także walory zdrowotne i smakowe.

Latem w Kalifornii jest bardzo mało deszczu, więc hodowcy nawadniają sady, dzięki czemu mają większą kontrolę nad jakością owoców. Dają drzewom taką ilość wody, jaka jest im potrzebna do uzupełnienia tego, co jest dostępne pod ziemią.

Śliwki zbierane są w sierpniu, kiedy owoce są wystarczająco miękkie i mają odpowiednią ilość cukru. Zbiory śliwki trwają w Kalifornii tylko 30 dni, tylko przez taki okres zdaniem producentów owoce cieszą się najwyższą jakością. Sadownicy regularnie mierzą poziom zawartości cukru w owocu dojrzewającym na drzewie za pomocą narzędzia zwanego refraktometrem światła. Brix to jednostka służąca do jego zbadania. Sygnałem do rozpoczęcia zbiorów jest moment, w którym poziom słodyczy w śliwce osiągnie 30 jednostek brix.

Owoce zbierane przy pomocy maszyn tak, aby nie miały kontaktu z ziemią, trafiają na drewniane tace, gdzie są odwadniane przez około 18 godzin w suszarniach tunelowych. Proces ten jest w pełni zautomatyzowany i poddany ściśle kontrolowanym zabiegom  sanitarnym, które maksymalizują wydajność i jednocześnie chronią jakość produktu. Super czułe termostaty utrzymują temperaturę pod ścisłą kontrolą.

Ogromny wpływ na jakość śliwek ma sposób drylowania. Pestki usuwane są delikatnie choć mechanicznie, dzięki czemu owoc zachowuje soczysty smak i niepowtarzalny kształt.

Nowo wysuszone śliwki trafiają do najnowocześniejszych zakładów pakujących, gdzie przeszkolony personel je sprawdza, ocenia pod względem wielkości i przechowuje w chłodniach. W przeciwieństwie do większości przetworzonych owoców, kalifornijskie śliwki są pakowane na zamówienie. Najpierw ponownie nawadniane, sterylizowane, poddawane ostatecznej inspekcji, a na końcu pakowane do wysyłki.

Jakość, którą gwarantują kalifornijscy producenci jest efektem drobiazgowych, ściśle kontrolowanych procedur, którym poddawane są owoce, ale i ogromnej troski o stan drzew owocowych. Rolnicy dbają o drzewa śliwkowe cały rok – gdy przechodzą w stan zimowego uśpienia, są przycinanie, regulowane i utrzymywane w dobrej kondycji aż następnego sezonu.

Uznanie dietetyków, szefów kuchni i… smakoszy!

Dzięki zachowaniu tych procedur, śliwki kalifornijskie wyróżniają się niespotykaną jędrnością, smakiem i zachowują wysoką jakość na długo. Dlatego też stają się przysmakiem pod każdą szerokością geograficzną i składnikiem zarówno nowoczesnych, jak i tradycyjnych potraw kucharzy z całego świata. A jednocześnie, dzięki pozytywnemu wpływowi na zdrowie, produktem chętnie polecanym przez dietetyków.

Kalifornijskie śliwki są idealną odpowiedzią na rozwijające się trendy prozdrowotne. Rosnąca świadomość konsumentów, popularyzacja zdrowego stylu życia i żywienia, sprawiają, że coraz więcej osób świadomie sięga po kalifornijskie śliwki zamiast po tańsze odpowiedniki. Chociaż cena jest nadal ważna, ale jeśli chodzi o jakość, konsumenci są gotowi za nią zapłacić więcej. Składniki produktów i ich pochodzenie stają się coraz istotniejsze.

Dobry czas dla superfood w Polsce

Według danych firmy Technavio, wartość globalnego rynku superfoods rośnie 14-15% rocznie i w 2021 r. przekroczy 256 mld dolarów. Również na polskim rynku cały czas rośnie zainteresowanie tak konsumentów, jak i importerów oraz sprzedawców żywnością o wysokich wartościach. Dzięki globalnym działaniom promocyjnym prowadzonym przez stowarzyszenie producentów i sadowników śliwki kalifornijskiej (California Prune Board), świadomość prozdrowotnego wpływu, a w związku z tym i popyt na ten produkt systematycznie wzrasta. Beneficjentami kampanii promocyjnej są więc wszyscy (producenci, sprzedawcy, a także branża gastronomiczna), którzy wybierają śliwkę kalifornijską.

Superżywność nie jest chwilową modą, ale trendem, który będzie się rozwijał i wymuszał zmiany na rynku, dlatego warto wykorzystać sprzyjający czas i zadbać o wysokiej jakości produkty w odpowiedzi na wymagania współczesnego klienta.

Pobierz

MniejWięcej
Skąd naprawdę pochodzi śliwka kalifornijska?

Skąd naprawdę pochodzi śliwka kalifornijska?

W kwietniu br. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała wyniki kontroli artykułów rolno-spożywczych w drugim półroczu 2017 r. Inspektorzy wskazali w raporcie także nieprawidłowości w zakresie oznakowania produktów. Wskazano między innymi na niewłaściwe wykorzystanie przymiotnika „kalifornijskie” na opakowaniach zwierających śliwki suszone z Chile. Wyzwanie dla branży Problem wykorzystania na polskim rynku nazwy śliwki kalifornijskie do sprzedaży suszonej śliwki pochodzącej z [...]

W kwietniu br. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała wyniki kontroli artykułów rolno-spożywczych w drugim półroczu 2017 r. Inspektorzy wskazali w raporcie także nieprawidłowości w zakresie oznakowania produktów. Wskazano między innymi
na niewłaściwe wykorzystanie przymiotnika „kalifornijskie” na opakowaniach zwierających śliwki suszone z Chile.

Wyzwanie dla branży

Problem wykorzystania na polskim rynku nazwy śliwki kalifornijskie do sprzedaży suszonej śliwki pochodzącej z innego kraju niż USA jest znany California Prune Board już od kilku lat. Branża prowadzi działania, aby to zmienić. W 2014 r. przeprowadzono badanie rynkowe w 24 sieciach handlowych w największych polskich miastach. Badacze zidentyfikowali wówczas 50 różnych rodzajów opakowań, śliwek suszonych. Aż 11 oznaczonych było jako śliwki kalifornijskie na froncie opakowania, jednak po sprawdzeniu kraju pochodzenia w tylnej części paczki okazało się, że śliwki nie pochodzą z USA.

Esther Ritson-Elliott z California Prune Board odpowiadająca za rynki europejskie Po przeprowadzeniu badań na rynku polskim nawiązaliśmy kontakt z partnerami w Polsce, którzy
w naszym przekonaniu nieprecyzyjnie używali nazwy śliwki kalifornijskie do sprzedaży owoców z innego kraju. Spotkaliśmy się ze zrozumieniem i bardzo profesjonalnym podejściem. Z czasem na półkach zaczęły pojawiać się opakowania z precyzyjnym opisem.
I dodaje. – Od czterech lat z dużym powodzeniem prowadzimy kampanię informacyjną, która już w swojej nazwie podkreśla istotę sprawy, bowiem „Przyjaciółka z Kalifornii” to kampania podnosząca wśród konsumentów świadomości tego, że te znane ze swoje jakości śliwki kalifornijskie pochodzą właśnie z USA.  Wierzymy, że ostatni raport Inspekcji Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych to kolejny krok
w kierunku rozwiązania problemu –
mówi Esther Ritson-Elliott.

Pochodzenie ma znaczenie

Konsumenci w Polsce doceniają kalifornijskie owoce. 56 proc. badanych podejmując decyzję zakupową, deklaruje, że kalifornijskie pochodzenie suszonej śliwki jest dla nich co najmniej ważne.
Od 2014 r. rośnie świadomość, konsumentów nt. faktu, że Kalifornia jest producentem suszonej śliwki – wzrost z 63 proc. w 2014 r. do 67 proc. w 2017 r. Wysokiej jakości śliwki kalifornijskie wypełnione są składnikami odżywczymi, które mogą przynieść liczne korzyści zdrowotne. Za nazwą śliwka kalifornijska kryje się ponad 150 lat doświadczenia branży, bardzo surowe kalifornijskie procedury produkcji oraz systematyczne inwestycje w badania nad właściwościami zdrowotnymi suszonej śliwki, a także programy marketingowe wspierające rynki śliwki kalifornijskiej na całym świecie. Konsumenci, którzy świadomie wybierają oryginalne śliwki kalifornijskie, otrzymują naturalny owoc wysokiej jakości. Dlatego obowiązkiem dystrybutorów jest precyzyjnie poinformowanie o pochodzeniu, aby konsumenci mogli dokonać wyboru zgodne z oczekiwaniami.

* * *

W informacji cytowane są wyniki badań przeprowadzonych na zlecenie California Prune Board

  • Badanie rynku „Śliwka suszona w kanałach dystrybucji” przeprowadzone przez MRC Consulting w listopadzie i grudniu 2014 r. w 24 sieciach handlowych w Polsce metodą tajemniczego klienta w 10 największych miastach Polski.
  • Rose Research na grupie kobiet N=1000, w wieku 16-64 lat w Warszawie i Gdańsku, odpowiadających w ich gospodarstwach domowych za zakupy spożywcze, przeprowadzonego w czerwcu 2017 metodą CAWI.

Pobierz

MniejWięcej