Centrum zasobów

×

Dietetycy & Ochrona zdrowia

KOLEJNE DOWODY NA POZYTYWNY WPŁYW ŚLIWEK SUSZONYCH NA CZYNNOŚĆ JELIT

KOLEJNE DOWODY NA POZYTYWNY WPŁYW ŚLIWEK SUSZONYCH NA CZYNNOŚĆ JELIT

Zachęcające wyniki nowego badania[1], przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii przez naukowców z King’s College London, renomowanego centrum specjalizującego się w zakresie żywienia i prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, dodatkowo wzmacniają oświadczenie zdrowotne dotyczące śliwek suszonych zatwierdzone przez UE (dzienne spożycie 100g suszonych śliwek przyczynia się do prawidłowej pracy jelit). Niezależne badanie, którego wyniki ukazały się w tym miesiącu w internetowym wydaniu magazynu [...]

Zachęcające wyniki nowego badania[1], przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii przez naukowców
z King’s College London, renomowanego centrum specjalizującego się w zakresie żywienia

i prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, dodatkowo wzmacniają oświadczenie zdrowotne dotyczące śliwek suszonych zatwierdzone przez UE (dzienne spożycie 100g suszonych śliwek przyczynia się do prawidłowej pracy jelit).

Niezależne badanie, którego wyniki ukazały się w tym miesiącu w internetowym wydaniu magazynu „Clinical Nutrition”, zostało przeprowadzone przez profesora Kevina Whelana z King’s College London wraz ze współpracownikami z Queen Mary University w Londynie oraz Uniwersytetu w Aberdeen, a sfinansowane przez California Prune Board. Najnowsze wyniki jasno stwierdzają skuteczność spożywania nawet mniejszej ilości suszonych śliwek, tj. 80g, jako część zróżnicowanej i zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia, wpływa na zdrowe funkcjonowanie jelit a niekoniecznie 100g, jak mówiły poprzednie badania. To, że wystarczyć jeść mniej suszonych śliwek, by osiągnąć ten sam efekt, może usatysfakcjonować osoby, które martwił wymóg spożywania 100g suszonych śliwek dziennie, o którym mówi pierwotne oświadczenie zdrowotne Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

Niniejsze badanie, przeprowadzone z udziałem grupy kontrolnej, jako pierwsze pogłębia dane, które legły u podstaw oświadczenia zdrowotnego UE, ponieważ zostało przeprowadzone zgodnie z rygorystycznymi wymogami badawczymi EFSA, oraz zmierzyło wpływ na czynność jelit, posługując się obiektywnymi wskaźnikami istotnymi dla prawidłowego funkcjonowania jelit (masa stolca, czas pasażu jelitowego), w przeciwieństwie do poprzednich badań, opartych na metodach opisowych.

Badanie, przeprowadzone na grupie zdrowych dorosłych spożywających mało błonnika i mających problemy z regularnym wypróżnieniem (3-6 razy w tygodniu) wykazało, że masa stolca oraz częstotliwość wypróżnień zwiększyły się w grupach spożywających 80g i 120g śliwek suszonych oraz wodę, w porównaniu z grupą dodającą do swojej diety jedynie wodę. Niska masa stolca oraz wydłużony czas pasażu jelitowego stanowią czynniki ryzyka chorób takich jak: rak jelita grubego, hemoroidy czy zaparcia, a zwiększenie dziennego spożycia błonnika zaleca się w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia tych chorób.

Wyniki badań w odniesieniu do sytuacji w Polsce skomentowała dietetyczka, ekspertka kampanii „Przyjaciółka z Kalifornii” Barbara Dąbrowskaw najnowszych „Normach żywienia dla populacji Polski”, które ukazały się pod koniec 2017 roku zalecane spożycie błonnika pokarmowego bazuje na rekomendacjach EFSA i wynosi dla kobiet oraz mężczyzn 25g/dobę. EFSA wskazuje, że w uzasadnionych przypadkach spożycie błonnika pokarmowego, wyższe niż 25 g/dobę, może wspomagać utrzymanie prawidłowej masy ciała. Jedzenie 80g suszonych śliwek dziennie podnosi spożycie błonnika, co zwiększa szanse na jego pozytywne oddziaływanie na ludzki organizm.

Badanie obala też mit, według którego spożywanie śliwek suszonych powoduje przyrost masy ciała, potwierdzając wyniki badań przeprowadzonych wcześniej na Uniwersytecie w Liverpoolu w 2014 roku[2]. Badanie to podkreśla także, że u osób dorosłych spożywających duże ilości śliwek suszonych może występować wzrost ilości bifidobakterii (potencjalnie prozdrowotnych bakterii, których namnażanie mają powodować prebiotyki). Naukowcy stwierdzili, że ilość bifidobakterii wzrosła w stopniu porównywalnym do stopnia wzrostu zaobserwowanego w niektórych badaniach analizujących działanie prebiotyczne inuliny oraz fruktooligosacharydów. Zalecane są dalsze badania w tym kierunku.

California Prune Board, organizacja reprezentująca producentów najlepszych śliwek suszonych na świecie, od dawna inwestuje w nowatorskie badania w celu udowodnienia pozytywnego wpływu wartości odżywczych śliwek kalifornijskich na zdrowie. To badanie nie jest jedynie powtórzeniem podobnych badań naukowych, lecz stanowi całkowicie nową inicjatywę badawczą, która wyraźnie dostarcza nowych dowodów na potwierdzenie oświadczenia zdrowotnego przyjętego w UE. Właściwie możemy teraz rozważyć zgłoszenie wniosku o dostosowanie unijnego oświadczenia zdrowotnego do najnowszych wyników badań. Wprawdzie rzekomo sensacyjne doniesienia o „przełomach” w zakresie zdrowia jelit pojawiają się niemal codziennie, jednak my w naszym badaniu posłużyliśmy się solidnymi, obiektywnymi wskaźnikami, by potwierdzić wyrażany od dawna pogląd, że dieta bogata w suszone śliwki kalifornijskie niesie wymierne korzyści w zakresie normalnego funkcjonowanie jelit.” dodaje Esther Ritson-Elliott, European Marketing Director, California Prune Board (Europe).

[1] Lever E, Scott M, Louis P, Emery P, Whelan K, The effect of prunes on stool output, gut transit time and gastrointestinal microbiota: A randomised controlled trial, Clinical Nutrition (2018), http://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(18)30003-7/fulltext?rss=yes

[2] Harrold J, Hughes G, Boyland E, Williams N, McGill R, Blundell J, Finlayson G, Higgs J, Harland J, Halford J (2014) Dried fruit (prune) consumption does not undermine active weight management or produce adverse gastrointestinal effects. Pracę przedstawiono podczas Europejskiego Kongresu Otyłości Europejskiego Stowarzyszenia na rzecz Badań nad Otyłością, 2014: http://bit.ly/1EYFlyI

 

Pobierz

MniejWięcej
Szansa na stypendium na konferencję EFAD w Rotterdamie!

Szansa na stypendium na konferencję EFAD w Rotterdamie!

Szansa dla Dietetyków z Polski na bezpłatny udział w prestiżowej konferencji EFAD w Rotterdamie w dniach 29-30 września. California Prune Board ufundowała 5 miejsc! Aplikuj już dziś! California Prune Board (Europe) jako partner 10 konferencji Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków „The future is now” oferuje niepowtarzalną okazję dla dietetyków z Polski. Organizacja ufundowała 5 miejsc dla dietetyków z Polski na prestiżowym [...]

Szansa dla Dietetyków z Polski na bezpłatny udział w prestiżowej konferencji EFAD w Rotterdamie w dniach 29-30 września. California Prune Board ufundowała 5 miejsc! Aplikuj już dziś!

California Prune Board (Europe) jako partner 10 konferencji Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków „The future is now” oferuje niepowtarzalną okazję dla dietetyków z Polski. Organizacja ufundowała 5 miejsc dla dietetyków z Polski na prestiżowym międzynarodowym wydarzeniu, które
w dniach 29-30 br. obędzie się w Rotterdamie!

Stypendium skierowane jest do absolwentów oraz studentów studiów licencjackich lub magisterskich o kierunku Dietetyka/Żywienie człowieka, oraz do członków Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków lub Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Osoby zainteresowane bezpłatnym udziałem w konferencji mogą  ubiegać się o miejsca w następcy sposób:

  • Napisać list (max.300 słów) w języku angielskim dlaczego chcą wziąć udział w wydarzeniu, jaki jest ich cel oraz jak wykorzystają zdobytą wiedzę w trakcie konferencji;

Lub

  • Złożyć abstrakt na oficjalnej stronie konferencji EFAD, a następnie przesłać kopię aplikacji wraz z abstraktem e-mailem do California Prune Board Europe.

Oferta obejmuje; bilet na konferencję, zakwaterowanie oraz zwrot kosztów podróży. Aplikacje należy przesyłać najpóźniej do 1 września, za pośrednictwem adresu e-mail podanego na stronie California Prune Board Europe, w dziale dla dietetyków pod adresem:  www.californiaprunes.co.uk/resource-centre/hcp-nutritionist/

Przed aplikacją prosimy dokładnie zapoznać się ze szczegółową informacją w języku angielskim na temat warunków ubiegania się o miejsce na konferencji, na stronie internetowej pod powyższym adresem.

Nie zwlekaj. Decyduje kolejność przesłania zgłoszeń oraz zawartość merytoryczna aplikacji!

Więcej informacji o konferencji EFDA w Rotterdamie:  http://efadconference.com/

Pobierz

MniejWięcej
Śliwki suszone wsparciem zdrowych kości

Śliwki suszone wsparciem zdrowych kości

O stan kości warto dbać kształtując prawidłowe nawyki żywieniowe już od narodzin. Szczytową masę kośćca człowiek osiąga tuż po 20 roku życia i jest ona zależna między innymi od sposobu żywienia. Jednak także w późniejszych latach życia czynniki żywieniowe odgrywają istotną rolę w prewencji wystąpienia osteopenii i osteoporozy.  Ostatnie 15 lat dostarcza obiecujących danych dotyczących wpływu suszonych śliwek na gęstość [...]

O stan kości warto dbać kształtując prawidłowe nawyki żywieniowe już od narodzin. Szczytową masę kośćca człowiek osiąga tuż po 20 roku życia i jest ona zależna między innymi od sposobu żywienia. Jednak także w późniejszych latach życia czynniki żywieniowe odgrywają istotną rolę w prewencji wystąpienia osteopenii i osteoporozy. 

Ostatnie 15 lat dostarcza obiecujących danych dotyczących wpływu suszonych śliwek na gęstość mineralną kości.  Suszone śliwki są bogatym źródłem witaminy K oraz źródłem manganu. Substancje te przyczyniają się do zachowania zdrowia kości.

Początkowo wpływ suszonych śliwek sprawdzano w badaniach na szczurach i myszach. Wykazano między innymi redukcję spadku gęstości mineralnej kośćca u zwierząt płci męskiej i żeńskiej zarówno w przypadku osteopenii i osteoporozy (Deyjim i inni., 2005; Franklin i inni., 2006; Halloran i inni., 2010).

Najnowsze badania przeprowadzone na myszach w 2016 roku (Schreurs i inni.) sugerują ponadto, że suszone śliwki mogą przeciwdziałać negatywnym skutkom radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów, minimalizując utratę masy kości oraz zmiany szpiku kostnym.

Istnieją również dane naukowe dostarczające argumentów, iż interwencja, jaką jest regularne spożywanie suszonych śliwek sprawdza się także w przypadku ludzi. W roku 2011 Hooshmand i inni wykazali, że 100g suszonych śliwek dziennie hamuje spadek gęstości mineralnej kości. Badanie przeprowadzono na grupie 160 kobiet w wieku pomenopauzalnych, które otrzymywały suplementy wapnia (500mg) i witaminy D (400 j.m). Badane kobiety przydzielono do dwóch grup: pierwsza spożywała codziennie 100g suszonych śliwek, zaś grupa kontrolna spożywała 75 g suszonych jabłek dziennie przez rok. Tylko w grupie osób, które spożywały śliwki zauważono statystycznie znaczący wzrost gęstości mineralnej kości łokciowej i kręgosłupa.

Dane potwierdza badanie z 2015 roku w którym sprawdzano, czy podobny efekt można uzyskać stosując o połowę mniejszą dawkę suszonych śliwek (50g/dziennie) przez 6 miesięcy. Hooshmand i inni przeprowadzili badanie przydzielając kobiety (48 kobiet w wieku pomenopauzalnym) do 3 grup:

  • Grupa I spożywała suszone śliwki w ilości 50g + suplementacja (500mg wapnia, 400 j.m witaminy D).
  • Grupa II spożywała suszone śliwki w ilości 100g + suplementacja (500mg wapnia, 400 j.m witaminy D).
  • Grupa kontrolna nie spożywała suszonych śliwek, ale przyjmowała suplementy (500mg wapnia, 400 j.m witaminy D).

Wyniki badania sugerują, że mniejsza dawka suszonych śliwek, może być równie efektywna w odwracaniu procesu utraty masy kostnej u kobiet w wieku pomenopauzalnym.

Obecnie trwa duże badanie na Uniwersytecie w Pensylwanii, które skoncentrowane jest na poszukiwaniu dodatkowych dowodów do badań które już zostały opublikowane.

Shahnazari i inni (2015) na podstawie swoich badań na myszach sugerują, że suszone śliwki mogą także wspierać wzrost kości i tym samym wpływać na zwiększenie szczytowej masy kostnej.

Barbara Dąbrowska, dietetyk, ekspertka kampanii „Przyjaciółka z Kalifornii”. Prowadzi bloga lunchblog.pl

Literatura:

  1. Schreurs A, Shirazi-Fard Y, Shahnazari M, Alwood J, Truong T, Tahimic C, Limoli C, Turner N, Halloran B, Globus R (2016) Dried plum diet protects from bone loss caused by ionizing radiation. Scientific Reports 6, Article number: 21343. doi:10.1038/srep21343.
  1. Hooshmand S, Kern M, Metti D, Shamloufard P, Chai S, Johnson S, Payton M, Arjmandi B (2016) The effect of two doses of dried plum on bone density and bone biomarkers in osteopenic postmenopausal women: a randomized, controlled trial. Osteoporos Int. 27; 2271- 9. DOI 10.1007/s00198-016-3524-8.
  1. Shahnazari M, Nissenson R, Turner R, Iwaniec U, Roth T, Halloran B (2015) Dietary supplementation with dried plum increases peak bone mass during growth. Presented at the International Symposium on the Nutrition Aspects of Osteoporosis, June 17-20,Montreal, Canada.
  1. Hooshmand S, Chai S, Saadat R, Payton M, Brummel-Smith K, Arjmandi B (2011) Comparative effects of dried plum and dried apple on bone in postmenopausal women. BJN. 106; 923-30.
  1. Halloran BP et al. (2010). Dietary dried plum increases bone mass in adult and aged male mice. J Nutr; 140: 1781‐8
  1. Hooshmand S, Arjmandi B (2009) Dried plum, an emerging functional food that may effectively improve bone health. Ageing Research Reviews. 8; 122–127.
  1. Franklin M et al. (2006) Dried plum prevents bone loss in a male osteoporosis model via IGF‐1 and the RANK pathway. Bone;39:1331‐42
  1. Deyhim F et al (2005) Dried plum reverses bone loss in an osteopenic rat model of osteoporosis. Menopause. 12; 755-62.
MniejWięcej
Prezentacja “Rola suszonych owoców w codziennej diecie”

Prezentacja “Rola suszonych owoców w codziennej diecie”

Na odbywającej się w dniach 17-18.03.2017 roku VII Ogólnopolskiej Konferencji Dietetycznej Congressus Dietetica dietetyczka i merytoryczny ekspert kampanii “Przyjaciółka z Kalifornii” Barbara Dąbrowska wygłosiła prezentację dotyczącą roli suszonych owoców w codziennej diecie. Skupiła się na problemie równorzędnego traktowania suszonych i świeżych owoców w rekomendacjach dietetycznych, przytaczając liczne badania, świadczące o korzystnym wpływie suszonych owoców na zdrowie. Zapraszamy do zapoznania się [...]

Na odbywającej się w dniach 17-18.03.2017 roku VII Ogólnopolskiej Konferencji Dietetycznej Congressus Dietetica dietetyczka i merytoryczny ekspert kampanii “Przyjaciółka z Kalifornii” Barbara Dąbrowska wygłosiła prezentację dotyczącą roli suszonych owoców w codziennej diecie. Skupiła się na problemie równorzędnego traktowania suszonych i świeżych owoców w rekomendacjach dietetycznych, przytaczając liczne badania, świadczące o korzystnym wpływie suszonych owoców na zdrowie. Zapraszamy do zapoznania się z całością materiału załączonego poniżej.

Rola Suszonych Owoców w Codziennej Diecie

Pobierz

MniejWięcej
Suszone śliwki i ich wpływ na sytość

Suszone śliwki i ich wpływ na sytość

Suszone śliwki ze względu na swój skład, mogą pomagać w regulacji apetytu poprzez wpływ na sytość poposiłkową. Przyjrzyjmy się możliwym mechanizmom, które mają na to wpływ. W artykule omówione zostaną także dwa badania sprawdzające w praktyce jak włączenie suszonych śliwek do prawidłowo zbilansowanej diety wpływa na sytość. Sytość, a śliwki – możliwe mechanizmy działania Zawartość błonnika pokarmowego Suszone śliwki są [...]

Suszone śliwki ze względu na swój skład, mogą pomagać w regulacji apetytu poprzez wpływ na sytość poposiłkową. Przyjrzyjmy się możliwym mechanizmom, które mają na to wpływ. W artykule omówione zostaną także dwa badania sprawdzające w praktyce jak włączenie suszonych śliwek do prawidłowo zbilansowanej diety wpływa na sytość.

Sytość, a śliwki – możliwe mechanizmy działania

Zawartość błonnika pokarmowego

Suszone śliwki są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego w wodzie. Spożycie 100g suszonych śliwek dziennie dostarcza 7.1 g błonnika pokarmowego, czyli ¼ rekomendowanego w Polsce dziennego spożycia. Błonnik pokarmowy w przewodzie pokarmowym wchłania płyny zwiększając objętość treści pokarmowej i tym samym przyczyniając się do silniejszego odczuwania sytości. Wprowadzając suszone śliwki do diety należy pamiętać, aby robić to stopniowo przyzwyczajając organizm do większej ilości błonnika pokarmowego. Jednocześnie należy zadbać o zwiększoną podaż płynów, aby osiągnąć oczekiwane korzyści.

Wpływ na glikemię

Suszone śliwki zawierają tylko naturalnie występujące cukry, nie są dosładzane. Błonnik pokarmowy w nich zawarty opóźnia wchłanianie cukru do krwi, dzięki czemu owoc ten nie wywołuje gwałtownych zmian stężenia glukozy we krwi. Suszone śliwki charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (29), a także niskim ładunkiem glikemicznym (10), który lepiej obrazuje jak zmienia się glikemia po spożyciu standardowej porcji suszonych śliwek.

Sytość, a śliwki – przegląd badań

W dużym badaniu przeprowadzanym na Uniwersytecie w Liverpoolu, Harrold i inni sprawdzali wpływ suszonych śliwek na przebieg kuracji odchudzającej. Sprawdzano jak wprowadzenie tych owoców oddziałuje na utratę masy ciała i, czy odnotowane zostaną długotrwałe efekty zmniejszenia apetytu.

W badaniu wzięło udział 100 otyłych osób (74 kobiety, 26 mężczyzn, średni wiek: 43, średnie BMI: 29.8), które dotychczas spożywały zbyt mało błonnika pokarmowego. Suszone śliwki wprowadzono do diety grupy interwencyjnej (140g dziennie dla kobiet, 171 g dziennie dla mężczyzn) przez okres 12 tygodni. Wyniki porównywano z grupą kontrolną, która nie spożywała śliwek. Obie grupy prowadziły zdrowy styl życia.

Wyniki badania wykazały, iż osoby z grupy interwencyjnej straciły statystycznie istotnie na masie ciała (1.99kg, p<0.000) i obwodzie talii (2.5 cm, p<0.000) w porównaniu do początku badania. Nie odnotowano jednak różnic istotnych statystycznie w odniesieniu do grupy kontrolnej, choć grupa spożywająca śliwki wykazywała nieznacznie lepsze wyniki. Mimo dość wysokiej dawki suszone śliwki były dobrze tolerowane. W badaniu odnotowano także zwiększone uczucie pełności w grupie spożywającej śliwki po 8 tygodniach badania, co może wskazywać na ich trwały wpływ na apetyt.

Furchner-Evanson i inni (2010) porównywali wpływ różnych przekąsek spożywanych w ciągu dnia na sytość, stężenie glukozy we krwi oraz wydzielanie insuliny i greliny. Porównywano suszone śliwki, niskotłuszczowe ciastka, biały chleb i wodę. Przekąski, poza wodą, dostarczały 238 kcal, miały podobną zawartość węglowodanów, tłuszczu i białka, ale różna ilość błonnika pokarmowego oraz cukrów. W badaniu wzięło udział 19 dorosłych kobiet (średni wiek: 39.2+/-0.7; średnie BMI: 26.1+/-0.8). Badane osoby oceniały stopień głodu przed spożyciem przekąsek i co 15 minut przez 2 godziny po ich zjedzeniu. Krew pobierano w 15, 30, 45, 60, 90 i 120 minucie. Po upływie 2 godzin badanie osoby otrzymywały posiłek i mogły jeść do pełnego zaspokojenia głodu.

Osoby spożywające suszone śliwki raportowały statystycznie większe poczucie sytości w porównaniu do osób spożywających niskotłuszczowe ciasteczka. Nie odnotowano jednak różnic w ilości zjedzonego posiłku po badaniu. Grupa jedząca suszone śliwki miała także statystycznie istotne niższe stężenie glukozy i insuliny w porównaniu do grupy jedzącej niskotłuszczowej ciasteczka. Zaobserwowano także wpływ na większy spadek stężenia greliny po spożyciu owoców, ale nie były to różnice istotne statystycznie.

Powyższe dane wskazują, że warto rozważyć wprowadzenie umiarkowanych ilości suszonych śliwek do zbilansowanej, pełnowartościowej diety jako element kontroli apetytu.

Literatura:

  • Fusco E, Clayton Z, Kass L, Carpenter J, Hooshmand S, Hong MY, Kern M (2014) Carbohydrate-rich snacks influence plasma glucose, insulin and ghrelin responses in overweight adults. FASEB. 28; 1039.5.
  • Furchner-Evanson A, Petrisko Y, Howarth L, Nemoseck T, Kern M (2010) Type of snack influences satiety responses in adult woman. Appetite. 54; 564-569.
  • Foster-Powell K, Holt S, Brand-Miller J (2002) International table of glycemic index and glycemic load values: 2002. Am J Clin Nutr. 76; 5–56.

Barbara Dąbrowska – Górska, dietetyk, ekspertka kampanii „Przyjaciółka z Kalifornii”. Prowadzi bloga lunchblog.pl

MniejWięcej