Centrum zasobów

×

Dietetycy & Ochrona zdrowia

HCP Newsletter – Wydanie 6 – Sierpień 2018

HCP Newsletter – Wydanie 6 – Sierpień 2018

Zapraszamy do lektury najnowszego wydania newslettera California Prune Board. Znajdą w nim Państwo relację z warsztatów dla profesjonalistów, które odbyły się w Londynie oraz ciekawe informacje na temat wartości odżywczych i wpływu śliwek suszonych na zdrowie. Newsletter w języku angielskim można pobrać poniżej.

Zapraszamy do lektury najnowszego wydania newslettera California Prune Board. Znajdą w nim Państwo relację z warsztatów dla profesjonalistów, które odbyły się w Londynie oraz ciekawe informacje na temat wartości odżywczych i wpływu śliwek suszonych na zdrowie. Newsletter w języku angielskim można pobrać poniżej.

Pobierz

MniejWięcej
HCP Newsletter – Wydanie 5 – Czerwiec 2018

HCP Newsletter – Wydanie 5 – Czerwiec 2018

Już jest najnowszy newsletter, a w nim m.in. o niepożądanych dolegliwościach żołądkowo-jelitowych w podróży oraz o tzw. wolnych cukrach.  Poniżej można pobrać i przeczytać wydanie w języku angielskim. Miłej lektury!

Już jest najnowszy newsletter, a w nim m.in. o niepożądanych dolegliwościach żołądkowo-jelitowych w podróży oraz o tzw. wolnych cukrach.  Poniżej można pobrać i przeczytać wydanie w języku angielskim. Miłej lektury!

Pobierz

MniejWięcej
Suszone śliwki ważne w diecie kobiet w ciąży

Suszone śliwki ważne w diecie kobiet w ciąży

Okres ciąży to dla wielu kobiet czas szczególnej dbałości o dietę. Z punktu widzenia dietetyka jest to jeden z lepszych momentów na wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych. Kobiety w ciąży są otwarte na zmiany wspierające zdrowie ich samych i dziecka. Warto podkreślać korzyści wynikające z regularnego spożywania suszonych śliwek, które odpowiadają na specyficzne potrzeby żywieniowe kobiet w ciąży. Suszone śliwki wspierają [...]

Okres ciąży to dla wielu kobiet czas szczególnej dbałości o dietę. Z punktu widzenia dietetyka jest to jeden z lepszych momentów na wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych. Kobiety w ciąży są otwarte na zmiany wspierające zdrowie ich samych i dziecka. Warto podkreślać korzyści wynikające z regularnego spożywania suszonych śliwek, które odpowiadają na specyficzne potrzeby żywieniowe kobiet w ciąży.

Suszone śliwki wspierają funkcjonowanie przewodu pokarmowego

Jednym z częściej zgłaszanych do dietetyków problemów związanych z okresem ciąży są nawracające zaparcia. Wynikają one ze zwolnienia perystaltyki przewodu pokarmowego, które ma związek z wydzielaniem relaksyny i progesteronu – hormonów odpowiedzialnych za prawidłowy przebieg ciąży.

Skutecznym rozwiązaniem jest zwiększenie udziału błonnika w diecie. W prosty sposób można zrobić to wprowadzając do diety kobiety ciężarnej suszone śliwki kalifornijskie. Najnowsze badania naukowców z King’s College London opublikowane w styczniu 2018 roku w czasopiśmie “Clinical Nutrition” wskazuję, że wystarczy 80 g suszonych śliwek dziennie by uzyskać znaczącą poprawę funkcjonowania układu pokarmowego.

Dodatkowym benefitem takiej interwencji jest wzrost liczebności bakterii jelitowych z rodzaju Bifidocaterium. Jest to związane z zawartością w suszonych śliwkach pektyn, sorbitolu i związków fenolowych o działaniu prebiotycznym.

Suszone śliwki są źródłem witaminy B6 i miedzi

Okres ciąży dla wielu kobiet wiąże się z narastającym zmęczeniem i stresem. U wielu ciężarnych w ostatnich tygodniach ciąży występuje niedokrwistość. Składniki zawarte w suszonych śliwkach pozwalają redukować te objawy. Witamina B6 przyczynia się do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i może wpływać na zmniejszenie uczucia zmęczenia. Miedź zaś wspiera transport żelaza w organizmie oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. To ważne, bo w ciąży lekarz dysponuje ograniczonym zestawem leków, które można zastosować np. w infekcjach układu oddechowego.

Suszone śliwki mają właściwości przeciwbakteryjne

Stacewicz-Sapuntzakis (2013) podkreśla, że suszone śliwki ze względu na zawartość związków fenolowych wykazują właściwości antybakteryjne zarówno w przewodzie pokarmowym jak i moczowym. Suszone śliwki mogą przyczyniać się do ograniczenia epizodów częstych w ciąży zakażeń układu moczowo-płciowego.

Suszone śliwki są bogatym źródłem potasu

Suszone śliwki zawierają wyłącznie cukry występujące w owocach, nie są dosładzane

Suszone śliwki są naturalnie słodkie, co pozwala zaspokoić pragnienie smaku słodkiego, które nasila się u wielu kobiet w ciąży. Jednocześnie suszone śliwki nie wpływają intensywnie na poposiłkową glikemię, ponieważ mają niski ładunek glikemiczny (ŁG=10). To sprawia, że suszone śliwki są idealną przekąską, która stabilizuje stężenie glukozy we krwi. Może to przyczynić się do mniejszego ryzyka wystąpienia cukrzycy ciężarnych.

Prosta interwencja, jaką jest wprowadzenie około 8-10 (80-100g) suszonych śliwek dziennie wspiera funkcjonowanie organizmu i zdrowie kobiet w ciąży na wielu płaszczyznach. Warto zachęcać kobiety ciężarne do sięgania po suszone śliwki kalifornijskiej nie tylko w ramach przekąski, ale także jako dodatek do śniadań i dań wytrwanych.

Barbara Dąbrowska, dietetyk, ekspertka kampanii „Przyjaciółka z Kalifornii”. Prowadzi poradnię barbaradabrowska.pl

Literatura:

  1. Lever E, Scott M, Louis P, Emery P, Whelan K, The effect of prunes on stool output, gut transit time and gastrointestinal microbiota: A randomised controlled trial, Clinical Nutrition (2018), http://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(18)30003-7/fulltext?rss=yes
  2. Stacewicz-Sapuntzakis M, Dried Plums and Their Products: Composition and Health Effects – An Updated Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition (2013). 53; 1277-302.
  3. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, pod redakcją: Jana Hasika i Jana Gawęckiego, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2004

 

Pobierz

MniejWięcej
HCP Newsletter – Wydanie 4 – Kwiecień 2018

HCP Newsletter – Wydanie 4 – Kwiecień 2018

Nasz najnowszy biuletyn zawiera informacje na temat badań nad właściwościami odżywczymi suszonej śliwki. Zapraszamy do zapoznania się z najnowszym wydaniem w języku angielskim. Z materiałem można zapoznać się poniżej.    

Nasz najnowszy biuletyn zawiera informacje na temat badań nad właściwościami odżywczymi suszonej śliwki. Zapraszamy do zapoznania się z najnowszym wydaniem w języku angielskim. Z materiałem można zapoznać się poniżej.

 

 

Pobierz

MniejWięcej
Prezentacja „Rola błonnika pokarmowego w mikroflorze jelitowej”

Prezentacja „Rola błonnika pokarmowego w mikroflorze jelitowej”

Na odbywającej się w dniach 06-07.04.2018 roku VIII Ogólnopolskiej Konferencji Dietetycznej Congressus Dietetica dietetyczka Karolina Gruszecka wygłosiła prezentację dotyczącą roli błonnika pokarmowego w mikroflorze jelitowej. Zapraszamy do zapoznania się z całością materiału załączonego poniżej.

Na odbywającej się w dniach 06-07.04.2018 roku VIII Ogólnopolskiej Konferencji Dietetycznej Congressus Dietetica dietetyczka Karolina Gruszecka wygłosiła prezentację dotyczącą roli błonnika pokarmowego w mikroflorze jelitowej. Zapraszamy do zapoznania się z całością materiału załączonego poniżej.

Pobierz

MniejWięcej