3 sposoby na pełnowartościowy posiłek bez gotowania

3 sposoby na pełnowartościowy posiłek bez gotowania

Kiedy latem staje się naprawdę gorąco ostatnią rzeczą, o której myślisz jest gotowanie. Jeść przecież jednak trzebaW tym artykule pokaże ci, że można przygotować pełnowartościowy posiłek nie odpalając ani jednego palnika, nie używając nawet mikrofalówki. Wypróbuj dania bez gotowania ze śliwką kalifornijską, idealne na upalne dni! Przygotujesz je w 10 minut! 

Spring rolls ze śliwką kalifornijską i ostrym sosem orzechowym 

Składniki: 

  • ½ szklanki suchej kaszy kuskus 
  • 10 suszonych śliwek 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 mała puszka groszku zielonego (200 g) 
  • ½ ogórka zielonego 
  • papier ryżowy 
  • sól 
  • pieprz 
  • szczypta kurkumy 

Sos: 

  • 4 łyżki masła orzechowego 
  • sok z 1/2 limonki 
  • 3 łyżki sosu chili 

Sposób przygotowania: 

  1. Zagotuj wodę w czajniku elektrycznym. 
  2. Do kaszy kuskus dodaj szczyptę soli. Zalej kaszę wrzącą wodą, tak, by ją całą przykryć i odstaw na 5 minut. 
  3. Ogórka obierz i pokrój w słupki. Paprykę umyj i także pokrój w słupki. 
  4. Groszek odsącz i przepłucz zimną wodą. 
  5. Suszone śliwki drobno posiekaj. 
  6. Przygotuj sos. W słoiku dokładnie wymieszaj masło orzechowe, sok z limonki i sos chili, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. 
  7. Odsącz kaszę kuskus. Wymieszaj ją ze śliwkami, kurkumą i groszkiem. 
  8. Papier ryżowy włóż na ok 10 sekund do płytkiej miseczki z wodą. Uważaj, nie przesadź z czasem moczenia. Papier ryżowy będzie się wtedy rwał. 
  9. Przenieś papier ryżowy na talerz. Na jego środek wyłóż czubatą łyżkę kaszy kuskus z dodatkami. Po bokach ułóż słupki warzyw. 
  10. Zawijaj delikatnie (podobnie jak buritto). Gotowe spring rollsy maczaj w ostrym sosie orzechowym. 

Meksykańska sałatka ze śliwką kalifornijską i nachos 

Składniki: 

  • 1 puszka soczewicy 
  • 6 śliwek kalifornijskich 
  • 1 papryczka chili 
  • 1 awokado 
  • 2 pomidory malinowe 
  • 1 łyżeczka łagodnej papryki wędzonej 
  • 1 łyżeczka mielonego kminku 
  • garść posiekanych orzechów włoskich 
  • kilka dużych liści sałaty 
  • garść solonych, kukurydzianych nachos 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól 
  • pieprz 

Sposób przygotowania: 

  1. W małym pojemniku wymieszaj wędzoną paprykę, kminek, szczyptę soli i pieprzu. 
  2. Soczewicę odsącz i przepłucz pod zimną wodą. 
  3. Wymieszaj soczewicę z oliwą z oliwek, orzechami i przyprawami. 
  4. Papryczkę chili oczyść z ziarenek i posiekaj. 
  5. Śliwki pokrój w drobne paseczki, awokado i pomidory w kostkę. 
  6. Do soczewicy z przyprawami dodaj śliwki i pozostałe warzywa. 
  7. Z liści sałaty zrób łódki. Nakładaj na nie sałatkę. 
  8. Wierzch posyp zgniecionymi nachos. 

Makaron ryżowy z pastą z ciecierzycy i śliwki kalifornijskiej 

Składniki: 

  • 150 g makaronu ryżowego 
  • 1 puszka ciecierzycy 
  • 6 suszonych śliwek 
  • 10 pomidorków koktajlowych 
  • 2 łyżki oleju sezamowego 
  • 1 łyżka sezamu 
  • świeży koperek i szczypiorek 
  • sól 
  • pieprz 

Sposób przygotowania: 

  1. Zagotuj wodę w czajniku elektrycznym. 
  2. Zalej makaron dużą ilością wrzącej wody i odstaw na 5 minut. 
  3. Ciecierzycę odsącz i przepłucz pod zimną wodą. 
  4. Śliwki bardzo drobno posiekaj. 
  5. Ciecierzycę rozgnieć widelcem, dodaj olej sezamowy i dokładnie wymieszaj. 
  6. Wymieszaj ciecierzycę z koperkiem i szczypiorkiem. 
  7. Odsącz makaron i wymieszaj z pastą z ciecierzycy i warzyw. 
  8. Podawaj z pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi. 
  9. Całość posyp sezamem. 

Smacznego! 

Autorem tekstu jest: Barbara Dąbrowska, dietetyk, ekspertka merytoryczna California Prune Board w Polsce. Prowadzi poradnię barbaradabrowska.pl