Jak zrobić zdrowe, domowe lody?

20 czerwca 2018

Jak zrobić zdrowe, domowe lody?

Gdy za oknem żar leje się z nieba lody to wymarzony deser. Czy można cieszyć się lodami bez wyrzutów sumienia? Jak zrobić zdrowe, domowe lody bez cukru, które będą niskokaloryczne i odpowiednie dla dzieci? Zobacz nasze proste patenty do wykorzystania w domu.

Składniki na zdrowe lody

Przygotowanie zdrowych, domowych lodów jest dziecinnie proste. Większość potrzebnych składników do wykonania tego mrożonego deseru każdy ma w domu.

  • Zamiast tłustej śmietany jako bazy do lodów użyj zmiksowanych bananów. Masa z bananów jest gęsta, sycąca i słodka. Jeśli chcesz, by banany nie ciemniały dodaj do nich soku z cytryny, który dodatkowo podkreśli smak.
  • Lubisz dodatki mleczne w lodach? Do bananowej bazy dodaj kilka łyżek gęstego jogurtu greckiego lub bogatego w białko islandzkiego jogurtu typu skyr. Weganie mogą użyć mleka (napoju) lub jogurtu kokosowego. W zdrowych lodach świetnie sprawdza się także mleko (napój) migdałowy.
  • Do przygotowania domowych lodów wcale nie potrzebujesz cukru. Zamiast cukru użyj puree z suszonej śliwki kalifornijskiej, która jest naturalnie słodka. Śliwka doda głębokich nut smakowych. Jak przygotować puree z suszonej śliwki kalifornijskiej? Potrzebną ilość śliwek drobno posiekaj za pomocą noża i zmiksuj blenderem.
  • Domowe lody nie mogą się obejść bez świeżych, sezonowych owoców. Mniejsze owoce możesz dodawać w całości. Większe miksuj razem z bazą bananową.
  • Wartość odżywczą lodów można dodatkowo podnieść dodając do nich zmielone orzechy. Dzięki temu wzbogacasz je w nienasycone kwasy tłuszczowe.
  • Jeśli chcesz mocniej zagęścić domowe lody do masy owocowej dorzuć łyżkę nasion chia, które wchłaniają płyny, pęcznieją i tworzą żel.
  • Eksperymentuj z dodatkami. Wypróbuj: dodatek zmielonej kawy, świeże zioła (mięta, werbena, bazylia), masło orzechowe i sezamową pastę tahini, ziarenka wanilii.
  • Spróbuj także domowych, zdrowych lodów wodnych. Jak je zrobić? Wystarczy, że świeżo wyciskany sok zamrozisz w kubeczkach na lody. Wypróbuj sok grejpfrutowy z dodatkiem świeżego rozmarynu. Genialnie orzeźwia!

Co jeszcze warto wiedzieć przed przygotowaniem zdrowych lodów?

Pamiętaj, by po wyjęciu deseru z zamrażarki pojemniki z lodami (szczególnie pojemniki na lody na patyku) na chwilę umieścić pod ciepłą wodę. Dzięki temu trikowi bez problemu wyjmiesz lody w całości.

Przygotowywanie zdrowych lodów do świetna okazja, by zaprosić dzieci do współpracy. Wykorzystaj ten czas, by pokazać im, że gotowanie może być proste i zabawne, a efekt super smaczny!

Przepis na zdrowe, domowe lody

Czekoladowe lody ze śliwki kalifornijskiej i orzechów włoskich (3 porcje)

Składniki:

  • 2 banany
  • 3 łyżki puree z suszonej śliwki kalifornijskiej
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • Garść świeżych malin

Przygotowanie:

  1. Banany, puree, kakao i jogurt grecki zmiksuj na gładką masę.
  2. Dodaj orzechy włoskie i wymieszaj.
  3. Masę przelej do pojemniczków na lody i zatop z nich po 2-3 świeże maliny.
  4. Wstaw do zamrażarki na minimum 3 godziny.
Barbara Dąbrowska, dietetyk, ekspertka kampanii „Przyjaciółka z Kalifornii”. Prowadzi poradnię barbaradabrowska.pl 

Zobacz też inne przepisy na domowe lody:

Lody śliwkowe z kandyzowanym imbirem

ginger-lody

Miętowy sorbet ze śliwką kalifornijską i rumem

sorbet_ze_sliwka_kalifornijska