Fit Wielkanoc – triki z serii „zamień na…”

Fit Wielkanoc – triki z serii „zamień na…”

Zobacz, jak w prosty sposób można ograniczyć kaloryczność wielkanocnych, tradycyjnych dań.  Zastosuj triki dietetyka, by w czasie świąt czuć się lekko, a po świętach móc bez obaw założyć obcisłe dżinsy.

Co zamiast majonezu?

Większość dietetyków poleca zastosować jogurt naturalny – to dobre rozwiązanie. Ja proponuję jednak użyć rozgniecionego sera twarogowego półtłustego wymieszanego z jogurtem typu skyr (ma dużo białka) z dodatkiem soli himalajskiej, chili, posiekanego oregano i szczypiorku. Taka mieszanka podkreśla i wzmacnia smak np. jajek faszerowanych.

Jaka kiełbasa?

Nie trzeba rezygnować z dodatku kiełbasy w wielkanocnym żurku, ale warto stawiać na kiełbasę najlepszej jakości. Wybierz białą kiełbasę z szynki, która w składzie ma minimum 85-90% mięsa z szynki. Taka kiełbasa ma niższą kaloryczność i aż o 40% tłuszczu mniej.

Zdrowszy sernik

Zamiast tłustego twarogu jako bazy sernika użyj sera twarogowego półtłustego. Do masy serowej dodaj o połowę mniej cukru. Zamiast cukru użyj musu z suszonej śliwki kalifornijskiej, który doda naturalnej słodyczy, zwiększy ilość błonnika w cieście, a dodatkowo nada sernikowi nietypowy, fioletowy odcień. Taki sernik nie potrzebuje już polewy czekoladowej.

Inna wersja babki wielkanocnej

Zamiast masła dodaj do babki jogurt naturalny z nasionami chia, które go zagęszczoną i nadadzą mu konsystencję przypominającą masło. Na jedną babkę potrzebujesz około 200 ml jogurtu i dwóch łyżek nasion chia. Do ciasta na babkę dolej sok wyciśnięty z limonki. Limonka ma wyraźniejszy smak od cytryny, jej dodatek pozwoli ci zrezygnować z lukru.

Pieczony boczek zamień na…

…pieczoną polędwiczkę wieprzową. Większość fit poradników wielkanocnych doradza, by pieczony boczek czy schab zamienić na mięso drobiowe. Nie musicie zupełnie rezygnować z pieczonego, czerwonego mięsa. Polędwica wieprzowa jest mięsem chudym, a upieczona w rękawie nie straci swojej naturalnej wilgoci.

Keks z drobną modyfikacją

Keks? Tak, ale nie dodawaj do niego owoców kandyzowanych. Wiesz na czym polega kandyzowanie? To kilkukrotne smażenie owoców w gęstym syropie z wody i dużej ilości cukru! Zamień owoce kandyzowane na suszone. Ważne, żeby wybierać suszone owoce niedosładzane np. śliwki kalifornisjkie. Zawsze sprawdzaj na opakowaniu, czy suszony owoc nie ma dodatku cukru i czy nie jest konserwowany dwutlenkiem siarki.

Mazurek z zaskakującym spodem

Mazurek może zaskakiwać „wnętrzem”, a raczej spodem. Zamiast tradycyjnego tłustego i kalorycznego spodu na bazie masła, mąki i cukru przygotuj równie smaczny spód z suszonych śliwek kalifornijskich zmiksowanych z migdałami. Zobacz fantastyczny przepis na mazurek bez pieczenia.

Tutaj link do mazurka: https://californiaprunes.pl/recipe/mazurek-bez-pieczenia-weganskim-kajmakiem-spodzie-orzechow-pekan-sliwki-kalifornijskiej/

Sałatka jarzynowa z majonezem ma konkurenta. Zobacz mój przepis na alternatywną, wielkanocną sałatkę jarzynową!

Fit sałatka jarzynowa Basi

Składniki:

2 średnie buraki,

1 średni batat,

2 ogórki kiszone,

1 puszka czerwonej fasoli,

4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego,

6 jajek przepiórczych,

2 łyżeczki musztardy,

świeża, posiekana natka pietruszki,

sól himalajska lub morska.

Wykonanie:

Buraki i batata obrać i pokroić w kostkę. Warzywa gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Powinny być ugotowane, ale lekko al. dente.

Jajka przepiórcze ugotować na twardo (około 4 min od wrzącej wody), ostudzić i obrać.

Ogórki kiszone pokroić w kostkę.

W salaterce wymieszać ostudzone buraki, bataty, fasolę czerwoną i ogórki kiszone.

Serek homogenizowany wymieszać z musztardą i natką pietruszki. Powstały sos dodać do warzyw i dokładnie połączyć.

Całość posypać posiekaną natką pietruszki. Na wierzch ułożyć przekrojone na pół jajka przepiórcze.

 

Barbara Dąbrowska, dietetyk, ekspertka kampanii „Przyjaciółka z Kalifornii”. Prowadzi poradnię barbaradabrowska.pl