Tradycyjna vs. Wegańska Wigilia

20 grudnia 2017

Tradycyjna vs. Wegańska Wigilia

Tradycyjny bigos, śledzie czy pasztety podawane w czasie Świąt Bożego Narodzenia są klasykiem w tych dniach i wiele osób nie wyobraża sobie bez nich Wigilii. Jednak czy próbowałyście kiedyś zmodyfikować te potrawy na nieco bardziej nowoczesne lub zamienić je na wersję wegańską? Może warto spróbować w tym roku? Szczypta nowoczesności w tradycyjnej kuchni Świątecznej czy dodatek kilku dań wegańskich mogą dać efekt równie smaczny, odchudzić dania i dodać nowych aromatów waszej wigilijnej kuchni. Temu właśnie tematowi poświęcone były przedświąteczne warsztaty kulinarne ze śliwką kalifornijską, gdzie tradycyjne dania wigilijne w nowatorskiej odsłonie chefa Witka Iwańskiego, walczyły z klasykami w wersji wegańskiej przygotowanych przez Martę Dymek, autorki bloga Jadłonomia. Łącznikiem dań była suszona śliwka kalifornijska, która dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i wysokiej jakości stanowi świetny dodatek do kuchni bożonarodzeniowej. Jeżeli zastanawiacie się jaki był wynik tego starcia i jakie dania powstały, czytajcie dalej. Przed wami mnóstwo inspiracji kulinarnych na zbliżające się Święta!

Nowoczesna tradycja

Jeżeli myślimy o tradycyjnym, suto zastawionym stole nie może na nim zabraknąć oczywiście zupy grzybowej i ryby. Szef kuchni Witek Iwański zaprezentował uczestnikom m.in. właśnie nowe i intrygujące oblicze klasycznej zupy grzybowej. Dodał do niej lane kluseczki, marynowane winem Marsala śliwki kalifornijskie i olej z koperku! Gęsta, aromatyczna zupa, z dodatkiem nowych i ciekawych smaków może być hitem waszych Świąt!

zupa grzybowa

A co powiecie na risotto ze słonecznika ze smażonym sandaczem, grzybami i śliwką kalifornijską jako alternatywa dla wigilijnej ryby? Taką właśnie wersję proponuje chef Iwański jako drugi przepis odmieniający tegoroczny stół świąteczny. Pomysł niezwykle ciekawy, innowacyjny i przedewszytkim obłędny w smaku.  Dodatkowo możecie pochwalić się przed rodziną, że gotujecie z przepisów jednego z najbardziej uzdolnionych szefów w Polsce – chefa roku 2017 według słynnego „żółtego przewodnika” Gault&Millau.

risotto ze smażonym sandaczem

Wegańska wigilia

Wiele osób zastanawia się jakie potrawy pojawiają się na stołach wegan i czy wegański stół świąteczny może równać się z tym tradycyjnym? Odpowiedź brzmi: tak! Jak pokazała Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia na przedświątecznych warsztatach kulinarnych ze śliwką kalifornijską, Wigilia w warzywnym wydaniu wcale nie musi kojarzyć się z wyrzeczeniami! Może być równie kolorowa, bogata w aromaty i smak! I tak na przykład jako alternatywę dla rolmopsów ze śledzi blogerka zaproponowała bakłażany po kaszubsku ze śliwką kalifornijską. Łatwe do przyrządzenia i idealne na świąteczną przekąskę.

baklazany po kaszubsku

Jej sposobem na najbardziej popularne danie kuchni świątecznej – bigos, jest czerwona kapusta, mnóstwo aromatycznych przypraw, suszona śliwka kalifornijska i grzyby shitake. Efekt powalający! Nawet zagorzali mięsożercy nie odmówią sobie porcji.

wegański bigos

Te kilka przepisów to propozycja dla osób, które szukają delikatnej odmiany tradycyjnego stołu wigilijnego, ale równie smacznej. Bez względu jednak na to jakie dania przygotujecie życzę Wam, abyście te Święta spędziły  w spokojnej, rodzinnej atmosferze, pełnej radości i przy stole pełnym pyszności. Życzę Wam również udanego sylwestra i dobrego startu w Nowy Rok!

Przyjaciółka z Kalifornii