Pomysły na jadalne prezenty pod choinkę

13 grudnia 2016

Pomysły na jadalne prezenty pod choinkę

Święta Bożego Narodzenia tuż tuż. Jak co roku stajemy przed tym samym wyzwaniem –  jakie prezenty  wybrać dla naszych najbliższych? Sklepy i strony internetowe przytłaczają nas ogromem pomysłów. Niektórych może przyprawić to o zawrót głowy. Jeżeli zatem nie macie pomysłu na coś wyjątkowego lub pewności, że zakupiony prezent trafi w gusta naszego bliskiego warto zainteresować się  prezentami robionymi własnoręcznie. W tym roku trendem łączącym praktyczność i oryginalność są jadalne prezenty, które z pewnością spodobają się każdemu, bo któż z nas nie lubi jedzenia?  Jeżeli dodatkowo w gronie naszych bliskich są „foodies” sukces będzie gwarantowany.

Trend ten jest odpowiedni dla wszystkich, którzy poszukują czegoś unikalnego i oryginalnego. W zależności od upodobań możecie stworzyć wersję słoną lub słodką a każdą buteleczkę czy słoik spersonalizować czyniąc prezent niepowtarzalnym. Domowej roboty marmolada czy nalewka zamknięta w gustownym opakowaniu to recepta na niezapomniane święta, a także miły dodatek do późniejszych śniadań czy deserów. Nie zapominajmy też, że gotowanie może być świetną zabawą w kuchni lub sposobem na chwilowe oderwanie się od przedświątecznej gorączki. Ogromną zaletą tego pomysłu jest także odciążenie naszego budżetu, który jak wiadomo, przed świętami jest bardzo nadwyrężony.

Zabierając się za przygotowanie tych smakołyków należy pamiętać o kilku ważnych szczegółach. Nie wszystkie produkty spożywcze są odpowiednie na prezent. Ważne by wybierać takie, które nie popsują się szybko, które nie będą sprawiły trudności w przygotowaniu. Szef kuchni i ekspert kulinarny Krzysztof Rabek z warszawskiej cukierni Odette  podpowiada:  „W trakcie przygotowania jadalnych prezentów najlepiej sprawdzą się proste pomysły i smaki, ale pełne aromatów. Śliwka kalifornijska jest bardzo przyjemnym produktem do współpracy. Jest naturalnie soczysta i miękka, nie potrzebuje obróbki co znacznie przyspiesza i ułatwia proces gotowania.

Jeżeli już zatroszczycie się o smak, miejcie na uwadze, że jadalne prezenty to nie tylko doznania kulinarne, ale także estetyka opakowania, które czyni prezent wyjątkowym. Przed rozpoczęciem prac warto zaopatrzyć się w ozdobne wstążki, sznurki, naklejki a także słoiki czy buteleczki, w które będzie można przełożyć zrobione smakołyki. Te wizualne dodatki sprawią, że prezent będzie nie tylko smaczny, ale będzie się pięknie prezentował i na pewno sprawi radość drugiej osobie.

Wasz poświęcony czas na pewno zostanie doceniony.  W prezentach nie zawsze liczy się perfekcja. To co najpiękniejsze w nich to wysiłek i trud włożony w proces ich przygotowania, który dla osoby obdarowanej znaczyć może więcej niż najlepszy i najdroższy prezent zakupiony w sklepie. Wartość emocjonalna jest niezastąpiona w takim podarunku. Jeżeli zatem szukacie inspiracji do świątecznej niespodzianki oto kilka słodkich pomysłów na jadalny prezent ze śliwką kalifornijską. 

Smacznych i udanych prezentów

Przyjaciółka z Kalifornii

Marmolada ze śliwek kalifornijskich

  marmolada ze śliwek kalifornijskich
 Składniki:
500 g śliwki kalifornijskiej
3 suszone morele
3 suszone figi
Sok wyciśnięty z 2 dużych pomarańczy 
100 ml wody 
Laska cynamonu
Szczypta: imbiru, kardamonu, cynamonu
Wykonanie:
Do garnka wkładamy pokrojone na kawałki śliwki, morele i figi. Wlewamy sok z pomarańczy. Dodajemy laskę cynamonu oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Po uzyskaniu konsystencji marmolady miksujemy i przekładamy do słoiczków i chowamy do lodówki.

Śliwki kalifornijskie w wytrawnej czekoladzie z ziarnami kolendry

śliwki kalifornijskie w wytrawnej czekoladzie
Składniki na 1 porcję:
1 śliwka kalifornijska
Wytrawna czekolada Valrhona 70 %
Garść ziaren kolendry
Wykonanie:
Śliwkę przekroić na 4 części. Nabić na wykałaczkę i zamoczyć w roztopionej czekoladzie. Posypać ziarenkami prażonej kolendry.

Makaroniki ze śliwkowym ganache

prezenty_ip

Składniki na ok. 140 daszków:

300 g mąki migdałowej
450 g cukru pudru
155 g białka
450 g cukru
100 ml wody
165 g białka
Ganache śliwkowy: 
Składniki dla 8 osób:
500 g śmietany 36 %
1 łyżeczka miodu
100 g białej czekolady
Śliwka kalifornijska
Kilka sztuk goździków
Szczypta cynamonu 
Szczypta kardamonu
Odrobina armaniaku lub koniaku
Wykonanie:
Z mąki, cukru pudru oraz 155 g białek zrobić pastę. Połączyć z bezą zaparzoną syropem cukrowym. Wymieszać do odpowiedniej konsystencji. Piec w nagrzanym do 150 C piekarniku przez 14 min. Śmietanę ubić na 3/4 z dodatkiem miodu, dodając na koniec roztopioną czekoladę oraz śliwkę zamacerowaną w alkoholu z dodatkiem przypraw (można też dodać marmoladę).
Dokładną instrukcję jak przygotować jadalny prezent znajdziecie również na poniższej pięknej infografice przygotowanej przez Zosię Różycką.

marmolada_ze_sliwki_kalifronijskiej_infografika

Zapisz